Hrvatska
StoryEditor

‘Vlada želi srušiti cijenu rada i to ne samo nama nego svim radnicima‘

16. Studeni 2012.

U Banskim dvorima u podne su počeli pregovori Vlade i pregovaračkog odbora sindikata javnih službi o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe.

Pregovori o novom TKU pokrenuti su nakon što je Vlada otkazala stari TKU budući da dio sindikata javnih službi (četiri sindikata znanosti, prosvjete i medicinskih sestara) nije pristao na njegove izmjene kojima bi prihvatili smanjenje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća i radnih mjesta. U današnjim pregovorima sindikalni pregovarački odbor narastao je s osam na 11 članova, jer je u međuvremenu usvojen Zakon o reprezentativnosti koji je omogućio predstavnicima još triju sindikata da uđu u odbor.

Prema najavama uoči pregovora, svi sudionici ostaju na dosadašnjim pozicijama - Vlada i u novom TKU-u nudi sindikatima isto što im je nudila u izmjenama starog TKU-a, što dio sindikata prihvaća, a dio odbacuje. Iz Vlade je jučer poručeno da će iduće godine uspjeti uštedjeti oko 1,5 milijardi kuna na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama, i to kroz privremeno ukidanje regresa i božićnice, smanjenje nekih prava poput naknade za prijevoz, dnevnice i jubilarne nagrade, te uvođenje reda u sustav dodataka na plaće, koji nekim službenicima povećavaju plaće i za 50 posto.

S druge strane, sindikati koji su odbili izmjene TKU-a ustraju u odbijanju novog TKU-a, te prijete prosvjedima, štrajkovima i tužbama. - Nije točno da Vlada želi samo uštedjeti novce na plaćama zaposlenih u javnim službama, nego želi srušiti cijenu rada, i to ne samo nama nego svim radnicima i građanima - ustvrdio je uoči početka pregovora predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Predstavnici sindikata koji su prihvatili prijedlog izmjena starog TKU-a najavljuju da su spremni potpisati i novi TKU ako će Vlada u njemu ponuditi ono isto o čemu su pregovarali ljetost.- Mi smo svoja stajališta izrekli prilikom pregovora o izmjenama TKU-a i kod njih ostajemo - izjavio je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić pojašnjavajući poziciju četiriju sindikata zdravstva, socijalne skrbi i kulture.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Boris Pleša, koji prvi put sudjeluje u pregovorima o TKU-u za javne službe, rekao je da njegov sindikat prihvaća TKU samo ako je usklađen s pravima koja su potpisana za državne službenike. Ako se ne postigne dogovor i ne potpiše novi TKU za javne službe, iz Vlade su najavili da će se iduće godine prava 180.000 zaposlenih u prosvjeti, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi uređivati Vladinim aktima.

16. travanj 2024 18:14