Hrvatska
StoryEditor

Vladin plan B: Građanima bi se ponudile obveznice HAC-a

07. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Savjetnici za monetizaciju autocesta izradili su alternativni plan davanju autocesta u koncesiju, te su razradili model sekuritizacije, odnosno izdavanja obveznica osiguranih prihodom od cestarine.

Izradu detaljnog plana u svom oštrom pismu savjetnicima tražio je krajem studenoga ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, piše Jutarnji list.

Konzorcij Erste Group Bank, Deloitte Savjetodavne usluge i Wolf Theiss u svim je dosadašnjim dokumentima preferirao koncesijski model i nije detaljnije razrađivao nijedan drugi model. No, u Vladi su tražili plan B u slučaju da ponude za koncesiju ne budu zadovoljavajuće.

Sekuritizacija je model koji se već nekoliko desetljeća provodi u SAD-u. U slučaju sekuritizacije Ministarstvo prometa trebalo bi angažirati financijsku kuću koja bi napravila analizu prihoda autocesta, a Hrvatske autoceste bi izdale obveznice koje bi imali pokriće u budućim prihodima od cestarine.

Takve obveznice primamljive su za mirovinske fondove i razne financijske institucije, a dio bi se mogao ponuditi i građanima - prema procjenama savjetnika, građanima bi se moglo ponuditi obveznice u vrijednosti do 200 milijuna eura. Vrijednost pojedinačne obveznice iznosila bi do 1000 eura. Savjetnici također navode kako bi rok otplate obveznica bio 10-15 godina.

Kupac bi bez obzira na ostvareni prihod od cestarine dobio svoj garantirani prihod, a država bi garantirala za povrat. Za razliku od koncesije, u slučaju sekuritizacije Hrvatske autoceste, odnosno država i nadalje bi upravljala autocestama i ubirala cestarinu.

07. svibanj 2024 20:04