Hrvatska
StoryEditor

Vladino povjerenstvo priprema Akcijski plan za podršku izvozu

22. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Danas je u Banskim dvorima održana prva sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva. Nastalo na direktan zahtjev hrvatskih izvoznika, Povjerenstvo okuplja sva za izvoz relevantna tijela državne uprave, poslovna udruženja – HIZ, HGK, HUP i HOK, te HNB i Ekonomski institut. Sjednicu je vodio koordinator Povjerenstva i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.

Vlada je osnovala Povjerenstvo kao centralno tijelo za realizaciju tri zadaće usmjerene prema oporavku gospodarstva: izradu i provođenje mjera podrške izvozu u svim fazama izvoznog procesa – kako u zemlji, tako i u inozemstvu, usmjeravanje stranih ulaganja u funkciju proizvodnje za izvoz te koordinaciju aktivnosti promocije hrvatskoga gospodarstva prema inozemstvu.

Povjerenstvo je osnovano kako bi postalo centralno mjesto na kojemu će izvoznici iznijeti svoje zahtjeve prema Vladi RH, i na kojemu će zajedno s resornim ministarstvima ravnopravno i otvoreno definirati i pratiti način njihove implementacije.

Na prvoj sjednici, priopćili su iz Vlade, usvojen je hodogram izrade Akcijskog plana koji će sadržavati mjere podrške izvozu koje su predložili članovi Povjerenstva. Također, dogovoren je način praćenja izrade i provedbe relevantnih strateških dokumenata poput Strategije industrijalizacije i Strategije poticanja investicija, odnosno integriranje smjernica podrške izvozu u dugoročne razvojne planove zemlje.

Članovi izaslanstva uskladili su svoje aktivnosti promocije hrvatskog gospodarstva u zemlji i inozemstvu do kraja godine te pristupili izradi plana zajedničkih aktivnosti za 2014. godinu.

25. travanj 2024 05:57