Hrvatska
StoryEditor

‘Vladu treba voditi kao tvrtku‘

13. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

U trećem nastavku Liderove ankete u kojoj smo na 200 adresa hrvatskih ‘opinion makera‘ poslali pitanje ‘Da ste predsjednik Vlade, što bi vam bio prioritet broj 1?‘donosimo odgovore poduzetnika Ante Manidća, Davora Majetića, Mate Rimca, Darka Šketa te Gorana Aleksića iz Udruge Franak.

Ante Mandić, IN2: Vladu bih vodio kao tvrtku - S obzirom na to da se nigdje ne uči kako se vodi vlada, vodio bih je kao tvrtku. Prioritet bi mi bio formiranje vlade dobrih stručnjaka, ne razmišljajući o njihovoj političkoj pripadnosti. Znatno bih smanjio broj ministarstva, agencija i drugih tijela državne uprave. I da, zaboravio bih da me ikada više čekaju nekakvi izbori, odnosno unaprijed ih se pomirio s time da ću ih izgubiti. Vjerujem da tada rezultati ne bi izostali.

Davor Majetić, HUP: Kompetentna ministarska ekipa- Sastavio bih kompetentan tim ministara koji imaju dovoljno iskustva, znanja i odlučnosti da provedu potrebne reforme, a preduvjet bilo bi prethodno iskustvo u karijeri. Prioritet bi bio i postizanje konsenzusa sa socijalnim partnerima i drugim političkim subjektima o nužnosti provedbe ključnih reformi.

Goran Aleksić, Udruga Franak: Smjena svih državnih menadžera - Uveo bih kriterije izvrsnosti u rad državnih i javnih trgovačkih društava. Smijenio bih sav visoki menadžment u tim društvima, uspostavio kriterije za imenovanje uprava te Proveo javne natječaje na temelju tih kriterija. Zahtijevao bih da novi menadžment prema sličnim kriterijima organizira rad u samim društvima. Ukinuo bih svaki oblik političkog nepotizma.

Mate Rimac, Rimac automobili: Treba kopirati uspješne modele - Moj bi prioritet bio gospodarski razvoj i sve bi ostale teme bile tomu podređene. Zapošljavanje profesionalnih stručnjaka na glavna mjesta u vladi i kopiranje dijela smislenih i primjenjivih modela iz drugih uspješnijih država bio bi kvalitetan prvi korak. Vlada koja neće biti usredotočena na kratkoročne populističke mjere i odvraćanje pozornosti banalnim temama, nego na dugoročan plan i širu sliku umjesto ad hoc mjera gašenja požara i zaduživanja sljedećih naraštaja dugoročno će uživati povjerenje građana.

Darko Šket, Pevec:  Vlada odlučnih ljudi- Pokretanje gospodarstva u punom smislu riječi prioritet je svih prioriteta. Vlada neovisnih, dokazanih kompetentnih i odlučnih ljudi sa svakog područja koji imaju viziju i spremni su potpuno se posvetiti tim ciljevima jedina je mogućnost koja može promijeniti smjer.

 

25. travanj 2024 04:17