Hrvatska
StoryEditor

‘Vlakovi će najnormalnije voziti‘

14. Studeni 2012.

Putnički vlakovi sutra će najnormalnije voziti, izjavio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić zamoljen da komentira medijske napise da je putnički promet došao u pitanje jer HŽ Ini ne može platiti naftu.

Došlo je do zastoja prema dobavljačima, a jedan od tih dobavljača je i Ina, no uprave HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Carga imaju dogovor s Inom o plaćanju duga, tako da će putnički vlakovi sutra najnormalnije voziti, rekao je ministar na upit novinara u stanci saborske sjednice. Naglasio je da Ina uvažava stanje u kojem se nalazi HŽ kao grupacija te da je ‘HŽ po prvi put u povijesti krenuo u ozbiljan plan restrukturiranja, koji će donijeti dosta velike turbulencije‘.

Ustvrdio je da je u resoru zatekao oko 50 milijardi duga te da veliku komponentu tog duga čine upravo dugovanja HŽ-a, koja su 80 posto pokrivena državnim jamstvima.- Ako gledamo sektorski, ukupni prihodi HŽ-a iznose oko 4 milijarde kuna, a da dvije milijarde kuna su izravne državne subvencije, što znači da izravnim subvencijama ne pokrivate operativni trošak poslovanja - rekao je Hajdaš Dončić.

Podsjetio je da će se željeznički promet od 1. srpnja liberalizirati, što znači da će svaki operator na hrvatskim prugama moći voziti pod istim uvjetima. - Ukoliko postoji subvencija, a subvencija za putnički promet će postojati kroz PSO ili kao javna obligacija države da sufinancira putnički prijevoz, onda se taj putnički prijevoz mora dati i bilo kojem drugom operatoru raditi pod istim uvjetima - rekao je Hajdaš Dončić.

Istaknuo je da će se kroz proces restrukturiranja naručivati novi vlakovi.- Isto tako, za Cargo tražimo strateškog partnera, bilo njemačke bilo austrijske, bilo češke željeznice, jer Cargo u ovom trenutku na ovaj način sam više ne može - dodao je.

05. svibanj 2024 00:16