Hrvatska
StoryEditor

Vlast od naroda radi volove

03. Siječanj 2013.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) smatraju da Vlada danas predloženim izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika ponovno svjedoči kako ova vlast sebe doživljava i drži iznad naroda, odnosno kako tu vrijedi latinska izreka ‘Quod licet Iovi, non licet bovi‘ ili ‘Što je dopušteno Jupiteru nije volu‘.

-U ovom slučaju volovi su ne samo zaposleni u javnom sektoru, dakle državni i javni službenici i namještenici i zaposleni u državnim i javnim poduzećima, nego cijeli narod. Osim, naravno, kaste izabranih, odabranih- navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Vlast zagovara štednju i reže materijalna prava zaposlenih u javnom sektoru te namjerava zagrabiti i u njihove plaće ukidanjem dodataka na osnovnu plaću, a istovremeno sebi i svojima zakonskim promjenama osigurava siguran povratak na radno mjesto nakon odrađenog dužnosničkog mandata, ali i proizvodnjom novih dužnosnika nekima odabranima povećava i plaću, kažu u NHS-u.

Podsjećaju pritom kako Vlada to obrazlaže značajnom ulogom ustanova kojima su na čelu i povećanim opsegom poslova u predstojećim reformama i obvezama vezanim za ulazak Hrvatske u EU, dok se s druge strane smanjenje primanja zaposlenicima koji će te poslove odrađivati obrazlaže nužnim uštedama.

Vlast se, po mišljenju NHS-a, ponaša poput moćnih multinacionalnih kompanija koje uprave u svojim tvrtkama u Hrvatskoj bogato plaćaju sve dok izvršavaju ono što se od njih očekuje jer inače ostaju bez dobrih primanja i posla.

-Za one kojima se istovremeno režu prava ni jedno objašnjenje iz vlasti o ovim postupcima ne može ‘držati vodu‘. Istina je jedna – kasti izvršitelja režu se prava i primanja, a kasti onih koji im poslove organiziraju, sve dotle dok ne skreću s linije, primanja rastu-zaključuje se u priopćenju NHS-a.

Vlada je s prve ovogodišnje sjednice Saboru uputila tri zakonska prijedloga, među njima i izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, kojima se, među ostalim, povećava koeficijent za izračun plaća ravnateljima zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te njihovim zamjenicima i pomoćnicima.

Dužnosnicima istog ranga postaju ravnatelji Zavoda za posredovanje pri zapošljavanju, Središnjeg registra osiguranika i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU te njihovi zamjenici i pomoćnici.

Status državnog dužnosnika daje se i predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine.

Predloženim se zakonskim izmjenama uređuje i pravo dužnosnika kojima je istekao mandat da se vrate na prijašnja radna mjesta u državnom i javnom te u realnom sektoru, ako su s tim suglasni čelnici tijela ili poslodavac kod kojega su ranije bili zaposleni.

16. travanj 2024 08:49