Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak: Hrvatska je postala pravi hit među investitorima u energetskom sektoru

09. Svibanj 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Hrvatska jadranska obala najpoznatija je po svom prekrasnom planinskom krajoliku, čistom moru i desecima šarmantnih gradića i gradova. No hrvatska Vlada se nada da će postati jednako dobro poznata i po onome što možda leži ispod njenog mora, a to su milijarde dolara vrijedni nafta i plin. Dio je to iz teksta u Financial Timesu koji je prenijela većina hrvatskih medija.

Ugledne britanske dnevne novine vrlo pozitivno pišu o seizmičkom snimanju jadranskog podmorja, plinskim i naftnim potencijalima, odnosno rezervama koje bi se mogle pokazati značajnima, a na sam tekst osvrnuo se i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

- Financial Times kao možda najuglednije i najutjecajnije svjetske poslovne novine prepoznale su sve što smo u protekli nešto više od godinu dana učinili u energetskom sektoru. Potvrdili su da smo Hrvatsku stavili na svjetske energetske karte kao važan faktor stabilnosti i budućeg prosperiteta zasnovanog na crpljenju rudnih bogatstava. Posebno je to važno u trenutačno vrlo nestabilnom geopolitičkim trenutku koji može imati ozbiljne posljedice za opskrbu europe energentima. To se posebno odnosi na nama susjedne zemlje koje su znatno ovisne o uvozu energije, posebno plina – izjavio je ministar.

O tome će, dodao je, kao i svi ostali predstavnici zemalja članica EU idućeg tjedna razgovarati i s povjerenikom za energetiku Güntherom Oettingerom.

Naglasio je da Hrvatska ima model u slučaju plinske krize, a pri tome je, kaže, važno napomenuti činjenicu da gotovo 70 posto domaćih potreba za plinom dolazi iz vlastitih izvora, tako da u Hrvatskoj za sada nema razloga za zabrinutost.

- Ipak, to sve pokazuje našu ispravnost odluka da mnoge karte gospodarskog razvoja uz reindustrijalizaciju zemlje bacimo i na energetski sektor. U samo godinu dana, u rekordnom roku, potpuno smo promijenili zakonsku regulativu i Hrvatska je postala pravi hit među investitorima u energetskom sektoru. Na svim energetskim projektima sudjelovat će partneri iz cijeloga svijeta, a osim u istraživanju i eksploataciji nafte i plina tu su i izgradnja termoelektrana, LNG terminala i ostalih za Europu strateških energetskih objekata koje mogu i moraju pokrenuti u ukupno hrvatsko gospodarstvo – zaključio je Vrdoljak.

23. travanj 2024 21:57