Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak: Hrvatska može biti ‘mala Norveška‘

21. Siječanj 2014.
Piše:
liderhrt

U hrvatskom podmorju pronađen je ugljikovodik, a to znači da u našem dijelu Jadrana ima i nafte i plina. To je pokazalo seizmičko istraživanje hrvatskoga podmorja koje je trajalo 5 mjeseci - a koje je u cijelosti financirala i obavila norveška tvrtka Spectrum Geo Ltd. Na njihovu istraživačkom brodu u Splitu predstavljeni su rezultati istraživanja.

- Imamo potencijal biti jedna od rijetkih europskih zemalja koja ima daleko više plina i nafte nego što joj treba i biti u poziciji ‘male Norveške. Dug je put do toga, ali ovo je početak. Pretvaramo se u energetsko čvorište i energetsku silu u najmanju ruku regije – kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je posjetio istraživački brod Seabird Northern Explorer.

Obrada svih prikupljenih podataka tek slijedi, a oni će konačno biti dostupni u travnju ove godine. I Vrdoljak i predstavnici tvrtke Spectrum izjavli su kako su istraživanja rađena po najvišim ekoliškim standardima i kako se nije naštetilo okolišu i sisavcima. Vrdoljak je kazao kako je za rezultate istraživanja već zainteresirano najmanje dvadestet naftnih kompanija.

Spectrum bi za tri mjeseca trebao okončati analizu prikupljenih podataka, a na temelju njih će se utvrditi polja istraživanja za koje će se, zatim, uz pomoć konzultanata, britanskog IHS Globala, na ljeto objaviti javni natječaji za koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu.

23. travanj 2024 11:58