Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak: Istraživanje ugljikovodika u Jadranu pojeftinit će energente do 30 posto

05. Ožujak 2015.

Istraživanje ugljikovodika u Jadranu projekt je koji će osigurati Hrvatskoj jeftiniju energiju i njemu se protivi uvozni lobi, ali vlada neće odustati od njega, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

"Taj projekt sprječava uvoz energenata, sprječava da nam prljavi tankeri puni uvozne nafte ulaze u Jadran, njih četiri tisuće. Želim da hrvatski građani imaju što jeftinije energente. Da ne pojeftinjujemo plin samo sada 1. travnja, nego i sljedećih godina. Ako idemo u istraživanje, tada će hrvatski građani i industrija imati još jeftinije energente, ne za par postotaka, nego za 20 do 30 posto. Ja ću dati sve od sebe da to učinimo na najbolji mogući način i paralelno s time zadržavati najveće ekološke standarde", rekao je Vrdoljak, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Vijeća za energetiku.

Ministar Vrdoljak nije želio izravno odgovoriti je li protiv referenduma o istraživanju ugljikovodika u Jadranu.

"Građane treba pitati na ispravan način u fazama kad to nije štetno i kada se ne dovodi investitor u zabludu. Ovdje se građani nemaju za što brinuti brinuti. Mi garantiramo puno bolje nego što je bilo, recimo, 2012. kada se isto tako hrvatski Jadran bušio. Ina je bušila i 2012., 2011., 2010. ali se nije pričalo o tome jer nismo išli u volumenu koji bi hrvatskim građanima donio jeftini plin i gdje nije bio interes uvoznog lobija da to spriječi", rekao je Vrdoljak.

Vrdoljak je komentirao i podatke o padu industrijske proizvodnje u siječnju ove godine za pet posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

"Možete vidjeti da je jedan od najvećih padova u izvozu farmaceutskih proizvoda, što je dobrim dijelom vezano za Rusiju. Zato smo bili u Rusiji da to popravimo. Drugi dio je uvoz naftnih derivata, povećani uvoz u siječnju, a nema industrijske proizvodnje u Sisku koja je stajala, i u Petrokemiji koja je bila u remontu. Pa, evo, nije teško povezati da ako Sisak i dalje bude stajao, i ako se sutra bude ugasila Rijeka, neće biti industrije u Hrvatskoj. Niti Petrokemije. Tako da današnji podaci upravo pokazuju ono o čemu sam maloprije pričao. Ako nemamo proizvodnju u Sisku, Rijeci i Petrokemiji, industrija neće živjeti u Hrvatskoj", rekao je Vrdoljak.

06. svibanj 2024 01:58