Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak ‘malo iznenađen i začuđen‘ reakcijom mađarske vlade

03. Listopad 2013.

Ministar gospodarstva i šef pregovaračkog tima hrvatske Vlade u pregovorima s MOL-om o Ini Ivan Vrdoljak izjavio je nakon današnje vladine sjednice da će Vlada RH o koracima za zaštitu hrvatskih interesa u Ini odlučiti nakon konkretizacije namjera mađarske vlade.

Upitan hoće li, s obzirom na najnoviji razvoj događaja i preporuku mađarske vlade MOL-u da pripremi opciju prodaje Ininih dionica, sljedeći sastanak pregovarača Vlade RH i MOL-a biti o izlasku MOL-a iz Ine, Vrdoljak je odgovorio da su pregovori vrlo ozbiljno i odgovorno krenuli, da su dogovoreni strateških ciljevi i metodologija dogovora te da je stoga "malo iznenađen i začuđen" reakcijom mađarske vlade.

"Što će biti naše odluke i daljnji koraci vidjet ćemo nakon konkretizacije njihovih namjera, a ne na osnovnu priopćenja. Kada se to bude dogodilo, tada ćemo odlučiti i postupati sukladno našim interesima", rekao je Vrdoljak.

Mađarska vlada jučer je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, a ta je reakcija uslijedila nakon što je raspisana crvena Interpolova međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, kojega hrvatsko pravosuđe sumnjiči da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava u Ini prepustio MOL-u

Pregovarački timovi Vlade RH i mađarskog MOL-a 18. rujna započeli su pregovore o međusobnim odnosima u Ini, a tada je najavljeno da bi se drugi sastanak pregovaračkih timova održao za oko mjesec dana.

25. travanj 2024 04:17