Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak na naftnom skupu u Houstonu predstavlja hrvatski geološki potencijal

05. Travanj 2014.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak boravit će 6. do 10. travnja u Houstonu u povodu godišnje konvencije i izložbe AAPG 2014., Ideje i inovacije - gorivo za energetski kapital, u organizaciji Američke udruge naftnih geologa, najavljeno je danas iz Ministarstva gospodarstva.

Na konvenciji će sudjelovati najistaknutiji stručnjaci u naftnoj industriji iz više od 80 zemalja.

U sklopu konvencije ministar Vrdoljak će održati izlaganje na temu ovaj tjedna otvorenog javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu te predstaviti hrvatski geološki potencijal.

Također, ministar će održati i niz sastanaka sa zainteresiranim investitorima kojima će govoriti o svim realiziranim zakonskim i ostalim preduvjetima koji omogućuju istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, garanciju sigurnosti investicija, te postanak Hrvatske energetskim čvorištem šire regije te razgovarati o ostalim energetskim projektima.

Ministar Vrdoljak i u izjavi u povodu konvencije u Houstonu, koja će okupiti predstavnike najvećih svjetskih kompanija, ističe kako će to biti prigoda da predstavi natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu te za to predviđeni financijski model koji je definiran tako da, s jedne strane, omogućava najveću korist za Hrvatsku, a s druge strane je atraktivan za investitore.

"Stvorili smo uvjete za velike investicije u istraživanje i eksploataciju ugljikovodika", kaže ministar Vrdoljak, dodajući kako će boravak u Houstonu biti prigoda i za razgovore o drugim projektima, posebice u energetskom sektoru, kao što je projekt LNG terminala.

"Hrvatska je dobro pripremljenim natječajem za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika pokazala da može biti ozbiljan partner, da smo postali vidljivi na energetskoj karti Europe i svijeta i da možemo garantirati sigurnu investiciju najvećim kompanijama", kaže Vrdoljak.

25. travanj 2024 13:40