Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak najavio veliku obnovu javnih zgrada

13. Ožujak 2012.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja će najkasnije u prvoj polovici travnja raspisati natječaje za obnovu i podizanje energetske učinkovitosti desetaka javnih zgrada, a nakon sređivanja zakonske regulative idućih godina u planu je obnova tisuća zgrada u javnom vlasništvu.

Najavio je to ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak na današnjem skupu o zelenoj gradnji u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je 11 tisuća objekata u javnoj uporabi od kojih je samo 1.500 certificirano prema mjerilima energetske učinkovitosti, kaže Vrdoljak te za travanj najavljuje nekoliko desetaka natječaja za podizanje energetske učinkovitosti javnih zgrada.

Usporedno s tim, Vlada će, prema njegovim riječima, predložiti izmjene energetskih zakona te zakona o proračunu i lokalnoj upravi koje će omogućiti širi zamah u obnovi javnih zgrada - škola, vrtića, bolnica, ministarstava i drugih. Tako bi u idućih nekoliko godina trebala biti obnovljena većina tih zgrada, uz milijarde kuna investicija, kaže Vrdoljak.

Dodaje da se o financiranju tog opsežnog projekta već razgovara s HBOR-om, EBRD-om i drugim bankama pri čemu su korištena iskustva iz zemalja EU-a.

Prema njegovim riječima, glavni ciljevi koji se žele postići su zapošljavanje građevinara, zaštita okoliša i štednja energije te stjecanje iskustva domaće industrije za izlazak na tržišta zemalja regije. Vrdoljak očekuje da će profitirati i domaći proizvođači građevinskog materijala, sustava grijanja i razne druge energetske opreme.

-Podizanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu jedno je od područja u kojem možemo biti regionalni lideri i izvoziti svoje znanje susjedima", kaže Vrdoljak. Ministar je najavio da će do jeseni biti predstavljen i program za obnovu i energetsku certifikaciju privatnih zgrada.

Komentirajući tijek legalizacije bespravno izgrađenih objekata, rekao je da ih je po postojećem zakonu legalizirano oko stotinu što je nezadovoljavajuće. Izmjene zakona su pri kraju i za petnaestak dana bit će predstavljene na internetskim stranicama Ministarstva, najavio je.

19. travanj 2024 18:34