Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak: najbolje rješenje za Inu bio bi otkup dionica od MOL-a

22. Srpanj 2014.

Hrvatska želi ispregovarati zajam za otkup Ininih dionica od MOL-a i tako riješiti nesporazum s mađarskom naftnom kompanijom oko domaće naftne kompanije, izjavio je u razgovoru za agenciju Bloomberg ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"Dionice koje posjeduje MOL, i do 19 posto Ininih dionica u našem vlasništvu, mogli bismo koristiti kao kolateral. Na taj način ne bi bilo potrebe za državnim jamstvima, a ta transakcija ne bi uvećala javni dug", kazao je Vrdoljak jučer u razgovoru za tu agenciju.

Novi krug pregovora, peti po redu, između predstavnika hrvatske Vlade i MOL-a o budućnosti Ine trebao bi se održati u Zagrebu u petak, 25. srpnja.

"Otkup Ininih dionica bilo bi najbolje rješenje za hrvatsku energetsku strategiju i razvoj naših izvora ugljikovodika. Drugo rješenje bilo bi da se postigne dogovor s MOL-om, a treća opcija bio bi pronalazak novog partnera za Inu", izjavio je Vrdoljak.

Kako piše mađarski poslovni portal Portfolio.hu, MOL-ov 49,01-postotni udjel u Ini vrijedio bi otprilike 2-3 milijarde američkih dolara, a za MOL-ove dioničare povoljni rezulat dogovora bila bi cijena iznad 2 milijarde.

Tamas Pletser, analitičar Erste banke u Budimpešti za Portfolio.hu procijenio je da bi MOL mogao za udjel u Ini dobiti barem 2 milijarde američkih dolara.

"Postoji mogućnost da Hrvatska prikupi taj novac, iako bi to financijsku poziciju zemlje učinilo još ranjivijom", kazao je Pletser, dodavši da bi ta kupnja za Hrvatsku značila da mora isplatiti i manjinske dioničare u Ini.

19. travanj 2024 00:07