Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak: Nedopustivo je našu naftu izvoziti, a gasiti rafineriju u Sisku

11. Veljača 2015.
Piše:
liderhrt

- Nikakva odluka o izvozu nafte iz Hrvatske na preradu u susjedne zemlje nije donesena. Nedopustiva je ideja da se sirova nafta izvozi iz Hrvatske, a gasi rafinerija u Sisku - izjavio je uoči sjednice Vlade ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

- Iz ekonomskog, ekološkog, industrijskog, prometnog aspekta, sve je to glupo. Glupe odluke se u Ini više ne smiju donositi i mislim da su to kolege iz MOL-a već shvatile. Reterirali su i oko zatvaranja Siska, oko isplate dobiti, sad imaju novce jer nisu isplatili dobit i to trebaju lijepo uložiti u Rijeku, Sisak, raditi proizvodnju s domaćom naftom. Mi imamo alata za zaustaviti odluke koje su štetne prvenstveno za Inu, a onda i za energetsku stabilnost RH - istaknuo je Vrdoljak.

Jedan naš dnevni list je objavio, pozivajući se na interni Inin dokument koji je dobio na uvid, kako proizvodnja u rafineriji Sisak nije zaustavljena samo privremeno već se navodno priprema otprema domaće nafte u rafinerije u BiH, Srbiji i Mađarskoj.

Iz Stožera za obranu Rafinerije Sisak poručili su kako su ih uznemirili ovi medijski napisi. - Očito se postupno ostvaruje scenarij na koji smo već ranije upozorili. Ta je vijest dovoljan razlog da ponovo sazovemo sjednicu našeg Stožera i dogovorimo daljnje akcije. Istina, imamo dogovoren sastanak s predstavnicima Uprave Ine za 27. veljače, ali ne možemo toliko čekati na provjeru informacije kako bi poduzeli industrijske akcije - rekao je koordinator Stožera Predrag Sekulić.

Iz Rafinerije je potvrđeno kako se u spremnicima prikuplja nafta s domaćih naftonosnih polja. Svakog dana pristiže između 1.500 i 3.500 tona, odnosno oko 50.000 tona nafte na mjesec. Ta količina na godišnjoj razini upravo odgovara spomenutim najavama o izvozu. U Stožeru navode kako bi, zbog niske koncesijske naknade, izvoz nafte za Inu predstavljao ekstra profit, dok se propušta prilika za ulaganje u nova istraživanja.

24. travanj 2024 21:07