Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak o Ini: Dobra je atmosfera i dobra volja s obje strane

18. Rujan 2013.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas kako je zadovoljan atmosferom s prvog sastanka s predstavnicima MOL-a o Ini, kako su dogovorili pravila igre oko načina pregovaranja i komuniciranja, a novi je sastanak najavio za oko mjesec dana.

 - Zadovoljan sam atmosferom na pregovorima, usuglasili smo se da se Ina treba razvijati i u skladu s interesima Vlade RH - izjavio je Vrdoljak novinarima nakon današnjeg, prvog sastanka pregovaračkih timova Vlade i MOL-a o Ini.

Ministar Vrdoljak, koji vodi pregovarački tim hrvatske Vlade, kazao je kako su na prvom sastanku dogovorena pravila igre oko načina pregovaranja i komuniciranja.

 - Dogovorili smo i malo detaljnije porazgovarali o svakoj temi koja stoji u okvirnom programu za pregovaranje koji je Vlada usvojila i koji su kolege prihvatili -  kazao je.

Izvijestio je da su pregovarački timovi sljedeći sastanak dogovorili za oko mjesec dana. "Tada ćemo razgovarati točku po točku o temama koje su u pregovaračkom okviru i njih ćemo raspraviti sa svojim partnerima iz MOL-a", rekao je Vrdoljak.

 - Dobra je atmosfera i dobra volja s obje strane. Naš je interes čuvati i razvijati Inu da bude u skladu sa svim strateškim interesima Republike Hrvatske. Očito je da su predstavnici MOL-a spremni na takav vid suradnje -  zaključio je Vrdoljak.

U priopćenju Vlade nakon današnjeg prvog sastanka pregovaračkih timova Vlade i MOL-a ističe se kako je ‘usuglašeno da će pregovorima biti obuhvaćena budućnost korporativnog upravljanja, kontrole troškova, investicija i raspodjela dobiti, istraživanja, razvoja i proizvodnje ugljikovodika, nabave i prerada nafte i proizvodnje naftnih derivata, veleprodaje naftnih derivata, maloprodaje naftnih derivata te plinsko poslovanje‘.

 - Usuglasili smo zajedničke ciljeve Ine - povećanje ulaganja, učinkovitosti poslovanja i veći doprinos Ine u razvoju hrvatskog gospodarstva - stoji u priopćenju Vlade.

Također se navodi kako su dvije strane usuglasile tijek i način odvijanja pregovora te je načelno dogovoreno da će se nalaziti jednom mjesečno, da će se pregovarački materijali dostavljati unaprijed te će se svaki predloženi zaključak smatrati ispregovaranim kada bude predan u pismenoj formi i kada ga svaka strana uskladi sa svojim propisima odnosno ustrojstvu.

Uz ministra Vrdoljaka u pregovaračkom timu Vlade je ravnatelj Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović, a u ime MOL-a u pregovorima sudjeluje potpredsjednik Uprave Sandor Csanyi i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Vlada je početkom kolovoza, kada je imenovala svoj pregovarački tim, utvrdila i osnove za pregovore.

25. travanj 2024 06:56