Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak: Očekujem da ćemo u petak razgovarati o upravljačkim pravima nad Inom

05. Studeni 2013.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je danas da očekuje da će se sastanak pregovaračkih timova Vlade i MOL-a oko Ine održati u petak, 8. studenoga, te da će se na tom sastanku raspravljati o upravljačkim pravima u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

“Očekujem da ćemo u petak razgovarati o upravljačkim pravima, jer je to bilo zaključeno na prvom pregovaračkom sastanku”, rekao je Vrdoljak u izjavi za Hinu u Kijevu, gdje sudjeluje na ukrajinsko-hrvatskom poslovnom forumu.

Na pitanje znači li to jasnu potvrdu da će se sastanak u petak održati, ministar Vrdoljak je rekao da bi trebao, ali da se još čeka potvrda mađarske strane.

“Pozvao sam kolege iz Mađarske da dođu u petak, da nastavimo razgovarati. Zaključak prvog sastanka, to je bilo s gospodinom Csanyjem tada, bio je da ćemo na sljedećem sastanku raspravljati o upravljačkim pravima. Nažalost, mađarska strana je promijenila pregovarača. Je li promijenila i pregovaračku poziciju, vidjet ćemo u petak”, izjavio je Vrdoljak.

Pregovarački tim MOL-a do sada je vodio potpredsjednik Upravnog odbora MOL-a Sandor Csany, no on je dao ostavku na mjesto u pregovaračkom timu, a umjesto njega su imenovana dva člana Upravnog odbora MOL-a Joszef Molnar i Oszkar Vilagi. U pregovaračkom timu MOL-a i nadalje bi bio predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Sastanak pregovaračkih timova hrvatske vlade i MOL-a o izmjenama dioničarskog ugovora za Inu, koji je trebao biti održan krajem listopada odgođen je, kako je tada neslužbeno rečeno, zbog toga što MOL nije pristao na predložene teme sastanka koje su se ticale rasprave o upravljačkom modelu u Ini.

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i Vlade koja ima 44,84 posto udjela i želi veći utjecaj u upravljanju Inom.

Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu. Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji Ini nanosi gubitke te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti najmanje dvije milijarde kuna odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Odnosi su dodatno zaoštreni nakon izdavanja Interpolove tjeralice i europskog uhidbenog naloga za Zsoltana Hernadija nakon čega je mađarska vlada od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica.

Hernadija se dovodi u vezu s podmićivanjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera koji je nepravomoćno osuđen za primanje mita od MOL-a odnosno Hernadija, u zamjenu za ustupanje upravljačkih prava MOL-u u Ini koja mu inače ne bi pripala s obzirom na njegov vlasnički udjel.

Moguća međunarodna arbitraža

Na pitanje očekuje li međunarodnu arbitražu oko Ine, Vrdoljak je kazao da je ona moguća što se tiče nekih sporazuma potpisanih 2009., ali da njega više od povijesti trenutno zanima budućnost Ine.

"Mi imamo sudski proces protiv Sanadera koji dezavuira posljedice tih sporazuma, jer svi poslovni odnosi koji su u tom sporazumu navedeni temeljni su na kaznenom djelu, dok je pozicija Mađarske da oni kao uprava koja odgovara dioničarima mogu te ugovore u što kraćem roku eksploatirati", rekao je Vrdoljak.

Naglasio je međutim da njega zanima budućnost Ine. “Ali, ja bih tu povijest pustio sa strane, to nama danas nije presudno .. da li će ići na arbitražne sudove, neka ide, ali mene zanima budućnost Ine kao strateške energetske kompanije RH i ispunjavanje strateških interesa Vlade, a sve u interesu energetskog sektora u Hrvatskoj. O tome ćemo najviše pregovarati", kazao je Vrdoljak.

Na pitanje da komentira poslovne rezultate Ine za prvih devet mjeseci ove godine, Vrdoljak je kratko rekao: “Mislim da mogu i trebaju biti puno bolji”.

18. travanj 2024 19:49