Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak optimistično čeka uzvratni posjet iz Katara

04. Prosinac 2012.

Nakon poduljeg niza godina prilične zatvorenosti Ministarstva gospodarstva s novinarima je bliskije odlučio surađivati i novi gospodarski ministar Ivan Vrdoljak.

Predstavljajući najvažnije zakone koji se tiču energetike i investicija, ministar je potvrdio da će novi Zakon o strateškim investicijskim projektima u roku dan-dva biti na Vladi, a cilj mu je znatno skratiti i ubrzati vrijeme ishođenja dokumentacije bez koje ni javni ni privatni projekti ne mogu biti pokrenuti u željenim rokovima. 

Vlada je ta koja će odrediti kriterije ulaska na listu prioritetnih projekata za državu, no Vrdoljak predlaže da prag za kapitalne investicije u industriju iznosi 150 milijuna kuna (20 milijuna eura) a za one u turizmu iznosi 375 milijuna kuna (50 milijuna eura), to su iznosi koji su ostvarivi. Vrdoljak je također najavio i borbu za rast konkurentnosti, a kojim točno mjerama čut ćemo uskoro. No novinare su zanimale konkretnije stvari, primjerice kako teče stečajni proces Dine i što je sa zemljištem za LNG. Ante Ramljak, ministrov savjetnik tvrdi kako će HEP ovih dana poslati turskim investitorima (vlasnicima tvrtke Ćuf) ponudu za otkup zemljišta na Krku, no o kojim je iznosima riječ - ni riječ, osim da su ta sredstva u budžetu kompanije već osigurana. Bez obzira kako završi predstečajna nagodba Dine država će doći u pojed tog zemljišta, tvrdi. Kazao je i kako će se tražit novi strateški partner ako se ne pokrene proizvodnja.

U Ministarstvu (zasad optimistično) još čekaju uzvratni posjet i pismo namjere iz Katara, s čijom plinskom kompanijom se želi sklopiti ugovor za dobavu LNG-a (ponajviše zato da se izbjegne ruski monopol). Kada se postigne suglasnost oko dobave plina moguć je razgovor o vlasništvu u terminalu jer je riječ o projektnom financiranju za koji će se tražiti partner. Od zakona koji su spremi za proceduru Vrdoljak je najavio Zakon o tržištu električne energije i Zakon o rudarstvu koji će biti na Vladi idući tjedan, dok bi Zakon o tržištu plina na usvajanju trebao biti tjedan iza. Za nekoliko tjedana bit će dovršen Zakon o gradnji i prostornom uređenju, važan zato što bi trebao omogućiti i pojednostaviti dobivanje svih mogućih dozvola potrebnih za investiranje. Do kraja godine trebao bi se izglasati i ključni Zakon o strateškim investicijskim projektima koji će i privatnim investicijama omogućiti novi zamah.

24. travanj 2024 12:01