Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak: Projekt Plomin C ide dalje i ima podršku

30. Ožujak 2015.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je danas da slab interes građana za referendum o upotrebi ugljena kao pogonskog goriva za buduću termoelektranu Plomin C potvrđuje da građani stoje iza Vladine odluke da je to strateški projekt te da taj projekt ide dalje.

"Slab interes jednog dijela građana Istre, gdje je organiziran savjetodavni referendum, potvrđuje da stoje iza odluke Vlade da je to strateški projekt", kazao je Vrdoljak u izjavi medijima.

Dodaje da je Plomin C strateški projekt koji će, s tehnologijama koje će se tamo primijeniti, smanjiti emisije u odnosu na danas. Izgradnjom Plomina C i gašenjem Plomina 1 bit će manje emisija štetnih plinova, kaže Vrdoljak.

Ističe kako, s druge strane, izgradnja Plomina C donosi sedam i pol milijardi kuna investicija, stotine novih radnim mjesta i posao za hrvatske tvrtke.

U konačnici, Plomin C donosi i smanjenje uvoza električne energije, a u energetskoj bilanci to je manje-više kao hrvatski dio iz proizvodnje Nuklearne elektrane Krško, kaže Vrdoljak.

Ističe kako projekt Plomin C ide dalje i ima podršku, a da nedjeljni referendum "potvrđuje da smo u fazi nepotrebnih referenduma gdje se gube energija, vrijeme, novac, a strateške odluke se moraju i trebaju provesti".

Savjetodavni referendum na kojemu su se građani Labinštine u nedjelju izjašnjavali jesu li "za" ili "protiv" ugljena kao energenta termoelektrane Plomin C nije uspio, jer je na njega izašlo manje od 50 posto birača.

Da bi referendum bio uspješan na njega je moralo izaći više od 50 posto od ukupnog broja birača, a izašlo je oko 37 posto od ukupno 20.544 birača s Labinštine.

Referendum je organizirala lokalna samouprava koja se protivi uporabi ugljena smatrajući ga opasnim za okoliš i zdravlje ljudi te se zalaže za korištenje plina kao energenta buduće termoelektrane Plomin C.

U Zelenoj akciji i Greenpeaceu Hrvatska smatraju pak kako su na referendumu građani jasno poručili da ne žele termoelektranu na uvozni ugljen jer se protiv izgradnje izjasnilo 94 posto građana koji su izašli na referendum.

26. travanj 2024 18:27