Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak pustio u rad obnovljeni Janafov terminal

07. Srpanj 2014.
Piše:
Miro Soldić

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u nazočnosti ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš i predsjednika uprave JANAF-a, Dragana Kovačevića, pustio je u rad obnovljeni i modernizirani JANAF-ov Terminal Žitnjak.

Time je završen ne samo projekt rekonstrukcije i dogradnje Terminala Žitnjak, već i JANAF-ov veliki investicijski ciklus u vrijednosti većoj od milijarde kuna, koji su financirali vlastitim sredstvima.

Impresivno izgleda sve što je ovdje učinjeno. Od 2009. godine uloženo je milijardu kuna u modernizaciju JANAF-a, a ovo je sada najmoderniji terminal za naftne derivate u ovom dijelu Europe – izjavio je Vrdoljak, ističući kako je sve radove izveo konzorcij domaćih tvrtki.

Preuzeli smo ove terminale i JANAF u hrđi pa ih modernizirali, tako je i sa državom, i nju smo preuzeli u hrđi i sad je moderniziramo – poručio je Vrdoljak.

Kovačević je naglasio kako se radi o impozantnom projektu koji je, uz Omišalj, jedan od najboljih u Europi i koji će poskrbljivati cijelu regiju.

Ovim projektima se Hrvatska pozicionirala na širem energetskom planu.Ovakvi projekti su važni jer smanjuju apatiju u društvu i mogu biti nositelji ekonomije – kazao je Kovačević, dodavši kako u JANAF-u grade izvoznu priču te kako će se svaka kuna uložena u projekte višestruko isplatiti.

Radovi u sklopu projekta rekonstrukcije i dogradnje Terminala Žitnjak obuhvaćali su rekonstrukciju vagon pretakališta i postojećih spremnika te izgradnju novog auto punilišta i 5 novih spremnika pojedinačnog kapaciteta 20.000m3 (ukupno 100.000m3). Ukupna vrijednost radova iznosila je više od 372 milijuna kuna. Završetkom izgradnje ukupni kapacitet skladišnog prostora povećan je na 142.000 metara kubnih, a završetkom ovog projekta je Terminal Žitnjak postao jedan od najsuvremenijih terminala za naftne derivate u ovom dijelu Europe.

23. travanj 2024 21:26