Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak: Uljanik bi mogao graditi istraživačke platforme

14. Srpanj 2014.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u pulskom brodogradilištu Uljanik s članovima Uprave, istarskim županom Valterom Flegom te pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem razgovarao o razvoju Centra za popratnu industriju u istraživanju nafte i plina u Puli odnosno o tzv. "off shore" modelu prema kojem bi upravo brodogradilište Uljanik dobilo vrijedan posao izgradnje, opremanja i održavanja istraživačkih platformi.

"Uljanikovi najveći uspjesi u povijesti bili su kada je krenuo s novim proizvodima odnosno novim tipovima brodova. Pred nama je sada novi proizvod odnosno sudjelovanje u projektu ‘off shore‘ eksploatacije, istraživanje te sutra i izgradnje te održavanje istraživačko-eksploatacijskih platformi", kazao je ministar Vrdoljak u izjavi za novinare po završetku sastanka.

Dodao je kako će država voditi računa o tome da dio onoga što se bude radilo u hrvatskom Jadranu i na kopnu, rade hrvatske tvrtke. Istaknuo je kako Uljanik ima znanja i stoga vjeruje da to može vrlo brzo naučiti te dobiti reference i onda krenuti po čitavom svijetu.

Na pitanje novinara može li jamčiti da će koncesionar koristiti upravo usluge hrvatskih brodogradilišta u izgradnji platformi i da će to biti navedeno u koncesijskom ugovoru, ministar Vrdoljak je odgovorio kako to neće biti dio koncesijskog ugovora jer, kako je rekao, "to nije na nekim tržišnim osnovama", ali će se zato pregovarati o tome kako treba izgledati ugovor.

"Tijekom pregovora vodit ćemo brigu o što većem državnom interesu. Ukoliko Uljanik bude konkurentan, osobno neću imati problema uvjetovati neke stvari u samom ugovoru", poručio je Vrdoljak dodavši kako ne želi ništa prejudicirati, ali želi da pregovori prođu pozitivno za nas jer je "najbolje kada ljudi rade".

"Ne želim da benefit bude u tome da se samo crpi nafta i plin nego da dobijemo industriju koja sutra može biti globalno konkurentna, a ne samo završiti posao u Hrvatskoj kao što je to primjer s autocestama", zaključio je ministar Vrdoljak.

Na pitanje kada očekuje prve konkretne rezultate za hrvatsko gospodarstvo od istraživanja na Jadranu kazao je kako se 3. studenog zatvara natječaj, zatim do tri mjeseca slijede pregovori oko ugovora o koncesiji, a krajem prvog kvartala 2015. godine u planu je potpisivanje prvih ugovora o koncesiji.

Vrdoljak je s vodećim ljudima Uljanika razgovarao i o aktualnim projektima i brodovima koji se grade za Turkmenistan pozvavši ih da ispoštuju zadane rokove gradnje.

Razgovarali su i o sudbini Uljanikove Tvornice električnih strojeva i uređaja (TESU) koja je od 2003. godine jedina tvrtka u vlasništvu Ministarstva financija, a trenutno 120 radnika nije dobilo plaću za travanj i svibanj.

"Moramo reagirati te ću stoga početkom idućeg tjedna inicirati sastanak unutar Vlade kako bi donijeli prave i nužne odluke CERP-a, ministarstava financija i gospodarstva kako bi se riješio status i budućnost TESU-a", kazao je ministar Vrdoljak.

25. travanj 2024 02:55