Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak: Umjesto u ceste, sada trebamo ulagati u obrazovanje

31. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici svečano je obilježena sjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, te je najavljen Forum struke koji će se od 11. do 13. travnja održati u Ciboni.

Predsjednik Vijeća Toni Ganjto istaknuo je da je to koordinativno i predstavničko tijelo koji okuplja više od 42 tisuće studenata veleučilišta i visokih škola što je gotovo 25 posto kompletne studentske populacije.

- Vijeće postoji nešto manje od dvije godine i u tom periodu postigli smo značajne rezultate. Moramo biti odgovorni prema našim članovima, a suradnjom i poticanjem na rad došli smo do rezultata. Radimo u interesu studenta i mislim da možemo pomoći da se hrvatsko gospodarstvo pokrene. Stalno radimo na projektima i cilj je našeg vijeća da budemo aktivni sudionici u raspravama i pokušavamo naći odgovore na konkretne probleme – rekao je Ganjto.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da s trebamo ugledati na Južnu Koreju gdje su ulaganja u obrazovanje jako velika.

- Prije 40 godina oni su odlučili uložiti u svoje ljude, u nematerijalno. To im se isplatilo jer im je dohodak po stanovniku skočio sam sedam na 27 tisuća dolara. To su njihovi podaci i to je pravi pokazatej. Mi smo proteklih 10 godina previše ulagali u infrastrukturu, ceste. Sada se moramo okrenuti ulaganjima u ljude jer to je pravi put – rekao je ministar Vrdoljak.

Dodao je da treba poraditi na suradnji između obrazovnih institucija i tržišta rada, te da su veleučilišta i stručni studiji u prednosti jer su felksibilniji. Poruku studenata shvatio je kao kritiku svim sudionicima u obrazovnom lancu.

- Ovo nisu bitke u kojima se skupljaju dnevnopolitički bodovi. Ovo su bitke u kojima se svi zajedno borimo za kvalitetniji rad. Najvažniji kriteriji mora biti koliko diplomanata na kraju nađe posao. Kako su studenti rekli oni su napravili kvalitetno vijeće koje će ostati studentima sljedećih generacija. Tako i mi želimo napraviti s državom – poručio je Vrdoljak.

Na panel diskusiji Stručno obrazovanje je pokretač gospodarstva – visoko obrazovanje i tržište rada: Sinergija i neusklađenost došlo se do zaključka da se mora dogoditi bolja suradnja jer vremena promjena su sada puno brža. Sudjelovali su Ružica Beljo Lučić iz ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Sanja Crnković Pozaić, glavna savjetnica u ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Vesna Štefica iz HGK, Robert Kopal dekan Visoke škole za finacije i pravo Effectus, Saša Jurković, direktor portala posao.hr i Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta Vern.

24. travanj 2024 04:21