Hrvatska
StoryEditor

Vrhovni sud: Kamata nezakonita, valutna klauzula nije

13. Svibanj 2015.
Piše:
liderhrt

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbacio je revizije Udruge Franak i Potrošača te sedam banaka na pravomoćnu presudu Visokog trgovačkog suda.

- Da, potvrđena je drugostupanjska presuda - tvrdi Nikša Valjalo, odvjetnik na strani Udruge Franak.

Glasnogornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović kaže za HRT da je popodne, pred kraj radnog vremena, doznala tu informaciju.

Katušić Jergović objašnjava da je pred kraj radnog vremena odluka ‘izašla‘ s Vrhovnog suda na niži sud - koji je tu odluku trebao otpremiti strankama, s obzirom da je to uobičajena praksa.

- Ne možemo objaviti sadržaj odluke prije nego što odluka bude dostavljena strankama, objašnjava. No, stranke nemaju tu obvezu čekati da svi ostali prime, pa da oni smiju o njoj pričati, tako da je moguće da je netko od stranaka koja je primila odluku o tome izvijestila, njih naime ne veže ta dužnost da šute pa je mogu odmah dati medijima ukoliko to smatraju korisnim iz nekog razloga - dodaje.

Poručuje kako Vrhovni sud ovu odluku trenutno ne može komentirati, no pretpostavlja da će ona sutra ili preksutra biti objavljena na stranicama Vrhovnog suda. 

Dužnicima se, podsjetimo, priznaje da je kamatna stopa nezakonita. Kako bi ostvarili povrat sredstava moraju podnijeti privatne tužbe na općinskim sudovima. Valutna klauzula pak, za Vrhovni sud, nije sporna.

Podsjetimo, Udruga Franak s Udrugom Potrošač podigla je prvu kolektivnu tužbu protiv osam najvećih banaka koje kod nas posluju: Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steieremärkische Bank, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-bank, OTP, Splitske banke i Volksbank (koju je kasnije preuzela Sberbanka).

Tužili su ih zbog nepoštene primjene valutne klauzule i samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa zbog čega su ljudima rate za kredite rasle i za 100 posto od dana podizanja kredita. 

19. travanj 2024 18:13