Hrvatska
StoryEditor

Vrlo skup sporazum: AZTN s 9,7 milijuna kuna kaznio pet kladionica

25. Siječanj 2016.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kaznila je pet kladionica i izrekla im upravno-kaznene mjere u ukupnom iznosu od 9,7 milijuna kuna, zbog sklapanja zabranjenog sporazuma kojim su ozbiljno narušile tržišno natjecanje i oštetile potrošače, priopćila je Agencija u ponedjeljak.

AZTN je utvrdio da su Favorit sportska kladionica, Germania Sport, Prva sportska kladionica,  Super Sport i Bolus, u ožujku 2014. godine sklopili zabranjeni kartelski  sporazum vezan uz obračun manipulativnog troška. AZTN je, navodi se,  temeljem izravnih dokaza nesporno utvrdio da su se navedeni poduzetnici, na sjednici Udruge sportskih kladionica održanoj 26. ožujka 2014., dogovorili o budućem načinu obračuna manipulativnog troška u igrama na sreću u Hrvatskoj.  Dogovor se počeo primjenjivati 1. travnja 2014., čime je  sklopljen zabranjeni sporazum kojim je tržišno natjecanje narušeno u razdoblju od ožujka 2014. do studenoga 2015. godine.

- Činjenica da manipulativni trošak nije uređen propisima i u potpunosti je fakultativan, što su u očitovanjima potvrdili i priređivači igara klađenja, daje mogućnost priređivačima igara da se u svojoj ponudi natječu različitim visinama manipulativnog troška, što je ovim dogovorom bilo isključeno, stoji u priopćenju AZTN-a. 

Ocjenjuje se da njihov dogovor predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja  budući da je riječ o dogovoru o sastavnom elementu cijene.  Pritom je, ističe se u priopćenju,  dogovoreni novi način izračuna manipulativnog troška nepovoljniji za potrošače od onoga koji se primjenjivao prije 1. travnja 2014. Taj se trošak ranije obračunavao kao postotak od uloga, a nakon sklapanja sporazuma, kao postotak od uplate.

- S obzirom da usluge sportskih kladionica potrošači koriste kako bi ostvarili dobitak u igrama klađenja, smanjenje uloga zbog promjene načina obračuna manipulativnog troška predstavlja i smanjenje mogućeg dobitka. Istodobno su priređivači igara na sreću umanjenjem uloga igrača temeljem novog obračuna manipulativnog troška ostvarili veći prihod, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je pri izricanju upravno kaznenih mjera AZTN, uzevši u obzir težinu povreda te otegotne i olakotne okolnosti, procijenio da će iznosi upravno-kaznenih mjera, uz posebni imati i opći preventivni učinak kao upozorenje svim drugim poduzetnicima da se ne upuštaju u povrede propisa o tržišnom natjecanju.

20. travanj 2024 13:14