Aktualno Hrvatska Preporučeno

Vučić ne očekuje čuda od posjeta Hrvatskoj, ali vjeruje da će razgovori biti ‘ljekoviti’

Foto: predsjednica.hr
Lider/Hina

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da od posjeta Hrvatskoj “ne očekuje čuda”, ali da je uvjeren da će razgovori biti dobri i “ljekoviti” jer obje strane imaju potrebu za dijalogom kad postoje problemi te je istaknuo da ne želi izbjegavati niti jednu temu.

– Idem u Hrvatsku, ne očekujem čuda, ali sam siguran da će razgovori biti ljekoviti, rekao je novinarima srbijanski predsjednik u hotelu Hyatt Regency, nazočeći svečanosti u povodu obljetnice beogradskog instituta za kardivaskularne bolesti.

Vučić je uvjeren da se problemi između dviju država mogu rješavati “racionalno” i u interesu boljih odnosa.

>>>Plenković prešutio Vučićev dolazak; Srbija je pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku

– Mislim da to mora biti odgovor i jedne i druge strane. Mislim da su razgovori potrebni kada imamo probleme, kada se oni vide i zato hoću ići u Hrvatsku i borim se da imamo mir i stabilnost, poručio je Vučić, uvjeren da će sa svojom hrvatskom kolegicom, koja ga je pozvala u posjet, “imati dobre razgovore”.

Na pitanje da prokomentira reakcije u Hrvatskoj i ocjene da Pantovčak i Banski dvori nisu bili koordinirani u vezi poziva da posjeti Zagreb, Vučić je rekao kako ne razumije sasvim sve argumente da nije vrijeme za njegov posjet Hrvatskoj.

– Ako Hrvatska, i pored poziva predsjednice, hoće reći da nisam dobrodošao – hvala. Ako ne žele razgovarati – hvala. Ne pada mi na pamet podilaziti bilo kome i dodvoravati se. Štitim interese Srbije, poručio je Vučić.

>>>Nova stranica u našim odnosima – Vučić prihvatio poziv u najboljoj vjeri za zajednički boljitak

On je naglasio kako se želi boriti i truditi da i građani Srbije i Srbi u Hrvatskoj imaju bolju budućnost, te da je spreman pomoći i Hrvatima koji žive u Srbiji da ostvare sva prava.

– Bit ćemo spremni za težak, izravan i otvoren razgovor o svim temama jer ne želimo bježati ni od jedne teme – od nestalih, do rješavanja imovinskih prava Srba, prava na mirovine, do toga da u pojedinim selima gdje žive Srbi nema struje, ali i da mi pomognemo hrvatskoj zajednici, poručio je Vučić.

Prihvaćajući u srijedu poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da posjeti Hrvatsku, Vučić je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem, rekao kako u Zagreb odlazi  “u najboljoj vjeri” da Srbija i Hrvatska zajedno učine “nešto dobro za našu djecu i našu budućnost”.

>>>Kušćević o posjetu Vučića: Nadam se da će se riješiti neka neriješena pitanja

– Ti razgovori neće biti ni laki, ni ugodni, ali vjerujem – bit će veoma korisni za naše građane, i za Srbe i Hrvate, rekao je jučer Vučić. najavljujući da bi dvodnevni posjet treba biti realiziran 12. i 13. veljače.

Komentari