Hrvatska
StoryEditor

Vujčić: Eurozona treba ići prema nekoj vrsti fiskalne unije

28. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Na osamnaestoj dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji Hrvatske narodne banke (HNB) okupilo se 70-ak sudionika iz cijeloga svijeta, glavna priča vodit će se o krizi u eurozoni.

O sličnim se temama upravo raspravlja u Bruxellesu, gdje se očekuje donošenje teških i sudbonosnih odluka za cijelu Europsku uniju.Obraćajući se prisutnima zamjenik guvernera HNB-a, a uskoro i novi guverner, Boris Vujčić je istaknuo:- Jasno da eurozona treba ići prema nekoj vrsti i fiskalne unije. Ne potpune, ali neke vrste fiskalne unije. Međutim, to nije lako političko pitanje i te odluke treba donijeti u vrlo kratkom vremenu što je u ovom trenutku sigurno i značajan politički problem - rekao je Vujčić.

Kao što je već uobičajeno, na ovom skupu našli su se predstavnici najvažnijih međunarodnih financijskih institucija (Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond, Europska središnja banka, Europska investicijska banka, Banka za međunarodna poravnanja, Europska komisija), više središnjih i poslovnih banaka, te brojni znanstvenici s nekoliko uglednih američkih, europskih i domaćih sveučilišta.

Konferencija će se održavati od 27 do 29. lipnja, a raspravljat će se o aktualnim bankarskim temama. U uvodnom dijelu prvoga dana svoje radove trebali bi predstaviti mladi hrvatski ekonomisti, a u sljedeća dva dana slijedi službeni program. Cijeli program konferencije možete pogledati ovdje.

16. travanj 2024 06:52