Hrvatska
StoryEditor

Vujčić: Hrvatska je dužna Grčkoj, a ne ona nama

01. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska je u potpuno drugoj situaciji od Grčke, kazao je guverner HNB-a Boris Vujčić u emisiji RTL Direkt, te objasnio zašto smo vezano uz ovu krizu u daleko boljoj situaciji nego, primjerice, Slovenija.

- Mi smo dužni Grčkoj, a ne ona nama. Dug hrvatskih rezidenata prema Grčkoj je 74 i pol milijuna eura, dok je grčki dug prema nama samo 130.000 eura. Mi smo zemlja koja je u potpuno drugoj situaciji od npr. Sloveniji - kazao je Vujčić u emisiji RTL-a.

Vujčić je kazao i kako europrogram i projekt eura nije u pitanju, te će ostati i ako Grčka izađe iz eurozone.

Na pitanje o mogućem jačanju švicarskog franka kao posljedice ovih zbivanja, guverner je kazao kako su to neki rizici koji bi se mogli ostvariti i na koje svi moramo obratiti pozornost.

- Ono što smo vidjeli jučer, nakon što je ta kriza eskalirala zatvaranjem banaka i kad su svi bili koncentrirani na to kako će tržište reagirati, zaključak je da su tržišta reagirala beningno. Jučer je euro deprecirao na početku dana, a do kraja dana se vratio praktički na svoju razinu. Švicarski franak također, švicarska banka je intervenirala i vratila ga na staru razinu - kazao je Vujčić.

Kazao je i kako su ovo definitivno primjeri na kojima možemo učiti.

- Moramo pogledati zašto je Grčka došla u ovu situaciju. Grčka je godinama zanemarivala strukturne reforme, zbog toga je došla u situaciju da ne može ostvarivati rast BDP-a. S druge strane, imala je potpunu fiskalnu neodgovornost i fiskalne deficite - zaključio je guverner.

19. travanj 2024 19:07