Hrvatska
StoryEditor

Vujčić: Regulatorno okruženje jedan je od najvećih problema za mala i srednja poduzeća

14. Srpanj 2016.

Procjena rasta BDP-a revidirana je na više. U ovoj godini mogao  bi biti 2,3 posto, a iduće 2,5 posto Sve to temelji se na rastu osobne potrošnje i investicija, stoji u najnovijim procjenama Hrvatske narodne banke.

Glavni faktor rasta BDP-a u prošloj godini bio je porast izvoza. Izvoz kao pojedinačna stavka raste najbrže od bilo koje druge komponente domaće agregatne potražnje. No, neto izvoz minus uvoz ovoga puta nije bio ključan za reviziju projekcija. To je ovoga puta bila osobna potrošnja koja je porasla 2,9 posto., ove godine. Isti takav rast trebala bi biti i za investicije.

- Ove godine rastu i plaće, uz negativne stope inflacije, ti dohoci rastu i brže što omogućava da sektor kućanstva više troši. Istodobno, njihov teret duga odnosno otplate duga pada, što zajedno s rastom plaća što omogućuje rast potrošnje – izjavio je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Na pitanje novinara može li i hoće li politička nestabilnost poništiti pozitivne trendove, Vujčić kaže da treba pričekati izbore i da se formira Vlada.

- Za naše projekcije bitno je da je proračun takav kakav je i omogućava, uz stopu rasta BDP-a, da deficit padne ispod tri posto. A od iduće godine trebao bi početi padati i udio javnoga duga u BDP-u – rekao je Vujčić. Napominje da ono što procedura prekomjernog deficita od nas zahtjeva je svesti manjak proračuna ispod tri posto BDP-a i da smanjuje udio javnog duga u BDP-u za jednu dvadesetinu razlike od 60 pooto i trenutne razine, što znači 1,3-1,4 postotna boda godišnje. No, postoji niz negativnih rizika. Jedan od najvećih je vrlo visoka stopa nezaposlenosti.

– Hrvatska mora nači načina da kreira nova radna mjesta kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti koja je najveća među nama usporedivim zemljama. Potrebno je provesti strukturne reforme koje dugoročno može podići BDP. Ta kreacija novih radnih mjesta mora doći i iz novih sektora i novih poduzeća. Mora se stvoriti poticajno poduzetničko okruženje i regulatorno okruženje također. Naime, anketa koju smo preveli među malim i srednjim poduzećima ukazuje da je upravo regulatorno okruženje jedan od najvećih problema. Loši propisi, kotradiktorni propisi i česte izmjene veliki su problem. Poboljšanje tog okvira te donošenje stabilnog poreznog okvira nešto je što može potaknuti tvrtke da stvaraju nova zaposlenja – zaključio je guverner Vujčić

26. travanj 2024 11:18