Hrvatska
StoryEditor

Vujčić treba ostati guverner

07. Svibanj 2015.

Čitatelji Lidera su odlučili - guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić ne treba dati ostavku

Tako je pobjednik ovotjednog Fight Cluba Goran Aleksić iz OraH-a, bivši aktivni član Udruge Franak.

- Smatram da ostavka guvernera Vujčića neće riješiti CHF dužničku krizu. Dužničku krizu u ovome trenutku legalnim pritiskom na banke može napraviti samo izvršna i zakonodavna vlast - smatra Aleksić.

Njegov suparnik Goran Marić, saborski zastupnik HDZ-a smatra da se smjena guvernera mora dogoditi pod svaku cijenu i to odmah. 

- Naravno da bi guverner i cijelo vodstvo HNB-a trebalo podnijeti ostavku. Zašto? Zato što od početka krize do danas nisu donijeli niti jednu antirecesijsku mjeru, zato što su asistirali stvaranju nekretninskog mjehura, pa zbog izostanka izravnog nadzora bankarskog sektora… - priča Marić.

No, valja napomenuti da iako Aleksić ne smatra da će ostavka Vujčića riješiti problem, on nikako nije na njegovoj strani.

- Ja sam osobno tražio od DORH-a prekršajno gonjenje HNB-a i guvernera Vujčića zbog nečinjenja, jer su odbili moj zahtjev za prekršajno gonjenje Hypo banke, s obrazloženjem da zakon ne valja. Dakle, najbolje je primjereno kazniti guvernera, a nikako dati mu ostavku i veliku otpremninu, nakon čega bi on možda završio u nekoj poslovnoj banci na novim bonusima - dodaje Aleksić.

Šezdeset i tri posto glasača smatra kako guverner ne treba dati ostavku što iznosi 134 glasova, od ukupno njih 213. Komentari su ovaj puta izostali. Time ostaje nepoznato je li većina glasača smatra kako Vujčić ne treba dati ostavku jer ga podržavaju ili su bliže svjetonazoru Aleksića.

19. travanj 2024 06:00