Hrvatska
StoryEditor

Wüstenrot štedionica odobrila prve kunske stambene kredite

27. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

Wüstenrot štedionica ovih je dana svojim klijentima među prvima počela odobravati stambene kredite u kunama. Ivan Ostojić, član Wüstenrotove uprave pojasnio je kako će novi kunski kredit s kamatom od najviše 5,5 posto na rok otplate od 20 godina, kao i njihovi ostali krediti, imati fiksnu kamatu tijekom cijelog perioda otplate.

Dosad su takvi krediti, koje još jedino nudi Prva stambena, bili i prava rijetkost na  hrvatskom tržištu stambenih kredita.

- Nama, a još više  budućim zajmotražiteljima treba prije svega biti važno da (i) naši prvi novi kunski krediti imaju fiksnu kamatu, kazao je Ostojić.

Na pitanje o dosadašnjem interesu štediša za ovim novouvedenim kreditnim proizvodom, Ostojić je odgovorio kako je još prerano o tome govoriti tim prije što tek treba sagledati i interes štediša za stvaranje (i kunskih) izvora za takvo kreditiranje koje je barem dosad bilo na dosta niskim razinama. Naime, udio štednje u kunama još donedavna je na našem tržištu bio na svega 5 %, a udio kunskih kredita na samo 2 %. Podsjeća da je i  polazni preduvjet za odobravanje ovakvih kredita  taj da i sama štedionica, pa i putem budućeg  puno većeg ugovaranja štednje u kunama - nastave  prikupljati i dovoljno kunskih depozita. Prve procjene su optimistične  jer govore  da bi već u naredne dvije godine Wustenrot štedionica mogla ukupno skupiti i do 200 milijuna kuna depozita,odnosno imati barem isto toliko kreditnog potencijala za plasman novih kunskih kredita.

Poznavaoci tržišnih prilika kažu kako je Wüstenrot i dosad postizao primjerne rezultate na obogaćivanju svoje i štedne i kreditne ponude. Tako je, primjerice, ova štedionica samo u protekle tri godine svojim štedišama već plasirala kredita vrijednih oko 610 milijuna kuna. Drugim riječima, gotovo svaki treći plasirani kredit hrvatskih stambenih štedionica proteklih je godine dolazio upravo iz ove štedionice. Zanimanje štediša za naše klasične kredite za međufinanciranje i u proteklim kriznim godinama, kažu, bio je za očekivati iz jednostavna razloga što je i nadalje štednja u štedionicama jedna od najisplativijih i najsigurnijih investicija, odnosno među najboljim je manjim štednim (i kreditnim) produktima na domaćem financijskom tržištu.

- Uz to, odobravamo i jedan od najpovoljnijih stambenih kredita. Neki naši krediti za međufinanciranje imaju fiksnu kamatu od samo 2,99 do prosječnih 5,20 posto, ovisno o visini udjela vlastitih sredstava u kreditu, mogu se brzo dobiti, u većem iznosu i na duže rokove otplate. Pri  tome je iznimno važno da  kamatne stope u štedionicama, za razliku od kredita koje npr. daju poslovne banke, ostaju fiksne tijekom cijelog razdoblja otplate kredita, kaže  Zdravko Anđel, čelnik Wüstenrota.

U ovoj štedionici se nadaju kako bi i novouvedeni kunski krediti već u ovoj godini mogli potaći potencijalne štediše i na veće ugovaranje kunske štednje pa u konačnici  i na povećanu ukupnu kreditnu potražnju. Najavljuju da u 2016. planiraju ostvariti i rast  kreditiranja u odnosu na prošlu godinu od najmanje 15-ak posto, odnosno na  230  milijuna kuna od čega bi i petina mogla biti onih u kunama.

27. travanj 2024 17:23