Hrvatska
StoryEditor

Za 54 turistička projekta 3,67 milijuna kuna bespovratnih sredstava

18. Lipanj 2012.

Ministarstvo turizma je slijedom dva dovršena natječaja iz programa za povećanje konkurentnosti turističkog sektora u ovoj godini odabralo 54 razvojno-turistička projekta kojima dodjeljuje ukupno 3,67 milijuna kuna bespovratnih sredstava, doznaje se iz tog Ministarstva.

Riječ je o dovršenim ovogodišnjim natječajima za potporu projektima kojima su odobrena sredstava iz EU i drugih međunarodnih fondova pod nazivom "EU izvrsnost" te za program "Zajedno za konkurentnost" ili poticanja djelovanja strukovnih udruga i drugih neprofitnih organizacija u području turizma. Napominjući da su to prva dva završena natječaja za dva programa od ukupno osam za dodjelu bespovratnih potpora koje će provesti u ovoj godini, iz Ministarstva podsjećaju da su za svih osam programa predvidjeli ukupno 32 milijuna kuna.Od ukupno odabrana 54 projekta u spomenuta dva natječaja 18 ih je dobilo potpore u sklopu programa "EU izvrsnost‘, a 36 iz programa poticanja djelovanja strukovnih udruga i neprofitnih organizacija "Zajedno za konkurentnost".

Među odabranim projektima kojima su već odobrena sredstava iz EU i drugih fondova Ministarstvo turizma potpore je dodijelilo županijama, gradovima, javnim ustanovama i turističkim zajednicama, a najviše ili po 58 tisuća kuna dobili su projekti "Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke" u Ogulinu, "Wine Tour" u Osječko-baranjskoj županiji te "Adristorical Lands" u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Potpore u toj grupi, od 20.000 do 42.750 kuna, dobili su još projekti revitalizacije Tvrđave Sv. Mihovil u Šibeniku, Staza lipicanaca i kune u Lipiku, "Una-Spring of Life" u Zadarskoj županiji, Eko muzej Mura u Sv. Martinu na Muri, "Revitas-revitalizacija istarskog zaleđa i turizma", "Srijem vizitor centar" u Iloku, dva projekta u Vrlici te drugi.

Među strukovnim udrugama i neprofitnim organizacijama najveći iznos od ukupno 550 tisuća kuna dobila je Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) za četiri, pretežito edukativna projekta, a slijedi Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) koja je za tri projekta dobila 450 tisuća kuna. Kamping udruženju Hrvatske (KUH) za dva programa odobreno je 375 tisuća kuna, a isti iznos ide i Nacionalnoj udruzi obiteljskih i malih hotela za tri projekta. Potpore iznad i 100 tisuća kuna dobili su još projekti Hrvatskog sommelier kluba, Hrvatskog kuharskog saveza (po 150 tisuća) te Klub članova Selo, Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) i Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) (po 100 tisuća).

Potpore su još dobili i Savez gorskih vodiča Hrvatske, Učilište Faros, Hrvatska udruga kampova, Udruga restoratera, Udruženje obrtnika Zadar, Eko centar Caput Insulae-Beli na Crseu, Turistički klaster Slavonska košarica i drugi.

20. travanj 2024 13:52