Hrvatska
StoryEditor

Za APN se zna samo kao stavku u proračunu

28. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Za Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) manje-više svi su čuli.

Ako ni zbog čega drugog, onda zbog ideje da se Goli otok iznajmi za gej turizam. No malo je poznato da postoji još jedna slična državna agencija, pod nazivom Agencija za pravni promet i poslovanje nekretninama (APN), a aktualni joj je direktor Slavko Čukelj. Uskoro bi se na saborskim klupama trebalo naći godišnje izvješće o poslovanju APN-a za 2013. godinu, iz kojeg se može iščitati da je za njezin rad lani iz proračuna izdvojeno oko 261 milijun kuna, a Agencija je zaradila oko 51 milijun kuna.

Agencija je osnovana još sredinom devedesetih godina za stambeno zbrinjavanje povratnika sa stanarskim pravom. Da stvar ne zamre, kasnije joj je u opis poslova pridodana društveno poticana stanogradnja, odnosno Čačićev POS. Lani je u djelatnost Agencije uvršteno stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata, iz čega smo doznali da ni dvadesetak godina nakon rata taj problem nije riješen. Da činovnici ne ostanu bez posla, APN-u je u opis posla dodijeljena energetska učinkovitost obnove javnih zgrada, ma što god to bilo.

Zanimljivo je i raspolaganje proračunom APN-a. Lani je primjerice, za administraciju Agencija odvojila 11 milijuna kuna, plus još 2,3 milijuna kuna za činovnike koji se bave POS-om, a za zbrinjavanje invalida Domovinskog rata izdvojeno je manje od toga, oko devet milijuna kuna. Nema podataka o izdvajanjima za energetsku učinkovitost javnih zgrada, iz čega se može zaključiti da za te namjene nije otišla nijedna agencijska kuna.

Osim toga APN je lani poslovao s gubitkom od oko četiri milijuna kuna. U najavama spajanja agencija, što bi se prema dojavama iz Vlade trebalo početi provoditi za nekoliko mjeseci, APN se ne spominje. Možemo samo nagađati je li razlog tomu što u upravljanju državnom imovinom nema prostora za uštede ili je možda netko jednostavno zaboravio da APN postoji.

20. travanj 2024 02:37