Hrvatska
StoryEditor

Za bolju provedbu EU projekata treba 200 ljudi

22. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

- Program pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije za 2012. osmišljen je kao potpora razvojnim projektima čiji su nositelji organizacije na lokalnoj i regionalnoj razini, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Branko Grčić.

Da bi uzeli novac iz europskih fondova treba imati pripremljene projekte, ljude organizaciju i novac za pripremu projekata. Motiv za ovaj program je trenutna situacija u kojoj je Hrvatska jer se koristi samo 37 posto novca od IPA programa. - Poljska je na razini od 70 posto, a to je nešto što može biti i naš cilj, rekao je Grcić. Za bolju provedbu ovih projekata treba 200 ljudi više koji se bave fondovima EU nego što sada imamo. To znači da uz dosadašnjih 350, treba povećati broj ljudstva na 550. Time bi se proširila mreža u jedinice lokalne samouprave, organizacije, poduzeća i slično.  Potpora je namijenjena projektima koji se prijavljuju u okviru operativnih programa financiranja iz EU fondova koji se već provode te u okviru budućih programa koji će se provoditi od 2014. godine.

- Za ovakve projekte će se osigurati 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fonda Ministarstva regionalnog razvoja u ovoj godini, a u 2013. namjeravamo povećati iznos sredstava, napomenuo je Grčić. Cilj ovog programa je sustavno podupirati pripremu razvojnih projekata i usmjeriti nositelje na pripremu projekata od većeg značaja za regionalni razvoj. Ovim projektima žele se omogućiti potencijalnim prijaviteljima iz slabije razvijenih područja dodatne mogućnosti za pripremu te dodatno osnažiti stručne kapacitete za pripremu i realizaciju projekata.

Planira se i popravljanje zaliha sufinanciranih pristupnih fondova na četiri razine. To će se ostvariti kroz potprograme regionalnh i lokalnih projekata, sufinanciranje provedbe projekata i pripreme nacionalnih strateških projekata. Financijska alokacija 30 milijuna kuna će se raspodjeliti na način da 35 do 40 posto iznosa ide u pripremu regionalnih razvojnih projekata i pripremu lokalnih razvojnih projekata na potpomognutim područjima, a ostatak na sufinanciranje provedbe i pripremu nacionalnih strateških projekata.

U pripremi regionalnih razvojnih projekata prioritetna područja ulaganja u ovoj godini su razvoj poslovne i turističke infrastrukture, a u idućim godinama širenje na projektne prijedloge iz ostalih područja. Minimalna vrijednost projekta treba biti milijun eura, a planira se oko 30 projekata. Kroz ovaj potprogram će se moći ostvariti i sufinanciranje izrade projektne dokumentacije gdje će nositelj projekta sudjelovati u minimalno 15 posto troškova. Kroz program pripreme lokalnih projekata na potpomognutim područjima sufinancirat će se troškovi izrade dokumentacije do 500 tisuća kuna. Sufinancirat će se na način da se do 85 posto ukupnih troškova sufinancira u najmanje razvijenim djelovima, te 75 posto ukupnih troškova pripreme projekata ide za jedinice lokalne samouprave 2. skupine razvijenosti.

Prijaviteljima koji do sada nisu imali iskustva s pripremom ili provedbom projekata iz EU, maksimalni iznos sufinanciranja se povećava za 5 posto. Prioritetna područja ulaganja u potprogramu pripreme lokalnih projekata na potpomognutim područjima su razvoj javne poslovne, turističke i kulturne infrastrukture, energetska učinkovitost, zaštita okoliša te očuvanja zaštićenih područja.

U potprogramu sufinanciranja provedbe projekata financiranih iz fondova EU financirat će se 85 posto sredstava nužnih za nacionalno sufinanciranje koje je korisnik dužan sam osigurati za provedbu projekta. Kompletan iznos sredstava će se financirati samo iznimno.- Ovakav program rješava dio problema koji koče ukupnu apsorpciju IPA programa te se bolje pripremamo za korištenje strukturnih fondov, naglašava Grčić.

Program kreditiranja projekata kandidata za program IPA-e odnosi se na financiranje troškova za provedbu projekata koji se kandidiraju za sufinanciranje iz IPA komponenti. Predsjednik Uprave HBOR-a, Anton Kovačev je naglasio kako svi projekti prihvatljivi za financiranje iz fondova EU imaju prioritet te kako neće biti problema sa sredstvima. HBOR je već sudjelovao u sufinanciranju ovakvih projekata s oko 900 milijuna kuna.

Cilj programa za kreditiranje IPA-e je kreditirati projekte koji se kandidiraju za sufinanciranje sredstvima komponenti Instrumenata za predpristupnu pomoć, a koji nisu obuhvaćeni postojećim programima HBOR-a. Krediti su namijenjeni jedinicama lokalne i područne samouprave, društvima u većinskom vlasništvu države ili JLPS-e, poslovnim bankama koje će ostvariti suradnju s HBOR-om te korisnicima koji će zadovoljiti uvjete IPA programa.

Kamatna stopa ovih kredita na godišnjoj razini je četiri posto, a za nove investicije u turizmu, poljoprivredi, industriji, zaštiti okoliša, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije tri posto. Najniži iznos kredita je 80 tisuća kuna, a odobrava se u kunama. Može se ostvariti poček od tri godine, a rok otplate kredita je 15 godina, uključujući poček.

23. travanj 2024 08:10