Hrvatska
StoryEditor

Za deset kuna moguće osnovati tvrtku

12. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Strategiju Vladinih programa za razdoblje 2013. - 2015. Ministar financija Slavko Linić objasnio je da se radi o važnom dokumentu koji će poslužiti za izradu smjernica i proračuna za naredno trogodišnje razdoblje.

Postavili smo dvanaest najznačajnijih općih ciljeva, kazao je ministar Linić posebno istaknuvši jačanje makroekonomske stabilnosti, bitku za konkurentnost hrvatskog gospodarstva i ravnomjerni regionalni razvoj.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima, kojim se otvara mogućnost osnivanja jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću odnosno mogućnost da se trgovačka društva osnuju za deset kuna. To je oblik koji poznaju mnoge zemlje u Europskoj uniji, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, dodavši da je dao dobre rezultate posebno u području samozapošljavanja.

Predstavljajući Prijedlog zakona o boravištu, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je da se ovim Prijedlogom zakona ukida prebivalište i uvode dvije kategorije boravišta, a to su trajno i privremeno boravište. Najvažnija izmjena u ovom Prijedlogu zakona je propisivanje mogućnosti brisanja iz evidencije o trajnom i privremenom boravištu osoba za koje se utvrdi da ne žive na prijavljenoj adresi, kazao je ministar Ostojić. Ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je zadovoljstvo predloženim zakonom za koji vjeruje da će pridonijeti dovođenju u red popisa birača koji će omogućiti regularnije lokalne izbore 2013. godine.

Na sjednici se raspravljalo i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti. Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić objasnio je da se predsjedniku Republike po prestanku obnašanja dužnosti osigurava pravo povratka na rad kod poslodavca kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, i to u roku trideset dana od prestanka obnašanja dužnosti. Mirovina bivšeg predsjednika ubuduće bi se određivala prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, kao i svim drugim osiguranicima, odnosno više ne bi bila u visini 90 posto njegove plaće, kazao je ministar Mirando Mrsić. Izmjene se neće primjenjivati na bivšeg predsjednika jer se radi o stečenim pravima, zaključio je ministar.

22. travanj 2024 20:39