Hrvatska
StoryEditor

Za dva mjeseca odluka o tome koje ćemo parafiskalne namete smanjiti, a koje ukinuti

22. Travanj 2016.

Želimo čuti potrebe realnog sektora, njih transformirati u natječaje i omogućiti realnom sektoru da ‘dohvati‘ novac strukturnih fondova koji su nam na raspolaganju. U tome do sada baš i nismo bili pretjerano uspješni, rekao je Horvat koji je tijekom posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji razgovarao s čelnicima županije te sudjelovao na skupu poduzetnika.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak u Koprivnici kako će svi budući natječaji tog ministarstva biti strukturirani tako da se pomogne poduzetništvu, kao i lokalnoj i regionalnoj samoupravi, svima kojima je ministarstvo servis.

- Želimo čuti potrebe realnog sektora, njih transformirati u natječaje i omogućiti realnom sektoru da ‘dohvati‘ novac strukturnih fondova koji su nam na raspolaganju. U tome do sada baš i nismo bili pretjerano uspješni, rekao je Horvat koji je tijekom posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji razgovarao s čelnicima županije te sudjelovao na skupu poduzetnika.

Ministar je najavio objavu novih javnih poziva, s pojednostavljenim uvjetima i znatno manjim brojem koraka u proceduri te mogućnošću da se dokumentacija može nadopuniti u svakom koraku i bez marketinške studije.

- Cilj svega toga je da do kraja godine bude aplicirano deset puta više projekata, da se poduzetnici jave i dobiju sredstva, a ne kao što je to bio slučaj prošle godine da od ponuđenih 1,5 milijardi kuna iskoristi tek 50 milijuna kuna, ustvrdio je Horvat.

Istaknuo je i kako je Ministarstvo krenulo u rješavanje gotovo 60 milijuna kuna duga koje je naslijedilo, da su do sada vraćena 42 milijuna kuna, a plan je to u iduća dva tjedna zatvoriti. Ministar je istaknuo i kako kreće analiza parafiskalnih nameta. Analiza bi trebala biti gotovo u sljedeća dva mjeseca nakon čega će se donijeti konačna odluka koji će se od njih ukinuti, a koji smanjiti.

Horvat je ponovio i kako veću ulogu trebaju imati i Hrvatska agencija za malo i mikro gospodarstvo te Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), kako se od njih očekuju nove projektne aktivnosti i financijski proizvodi koji bi trebali biti od koristi poduzetnicima i lokalnoj samoupravi. Smatra i kako HBOR poduzetnicima treba omogućiti jeftinije kredite s kamatnom stopom na razini od tri posto te kako se planira diljem Hrvatske osnovati nekoliko poslovnica HBOR-a pa za kreditne aranžmane neće biti nužno dolaziti isključivo u Zagreb.

Predstavnici Koprivničko-križevačke županije i poduzetnika očekuju kako će suradnja s Ministarstvom u idućem razdoblju biti daleko veća nego do sada, jer županija u ovom trenutku ima više od 671 milijun kuna ulaganja u privatnom sektoru, pripremljenu i spremnu dokumentaciju  za projekte vrijedne više od milijardu kuna, a državna su ulaganja veća od dvije milijarde kuna.

Ministar Horvat obišao je i dvije tvrtke koje su trenutno među većim investitorima, tvrtke Hangar 18 i Vemo-trade, s čijim je čelnicima razgovarao o njihovim iskustvima i problemima te njihovim potrebama.

25. travanj 2024 11:11