Hrvatska
StoryEditor

Za gotovo 200 tisuća građana cijena cestarine ostaje ista

24. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je poskupljenje cestarina, ali je naglasio da se cijene za korisnike ENC uređaja neće mijenjati.

U Hrvatskoj je trenutno u upotrebi 194.914 ENC uređaja koje su izdale Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb, te oni neće osjetiti povećanje od 15 posto na cijenu cestarina koje slijedi nakon 1. lipnja.- Nakon prihvaćenog plana restrukturiranja ovo je sasvim novi koncept upravljanja autocestama. Cijene će ostati ista za korisnike ENC uređaja za sve kategorije vozila, a za ostale će se dogoditi poskupljenje od 15 posto. U planu restrukturiranja se govori o uštedama, a ovo je jedan od načina. Smanjit će se troškovi, a bit će i bolja protočnost vozila. Na kraju bit će i smanjeni troškovi za krajnjeg korisnika - istaknuo je Hajdaš Dončić. 

HAC i ARZ pokreću akciju za ENC uređaje, te će od 1. lipnja do 30. lipnja za kupnju ENC i 500 kuna nadoplate uređaj koštati samo 1 kunu (bez PDV-a), a na uplaćen novac bit će dodano 50 kuna na račun. IZ HAC-a očekuju oko šest tisuća prodanih uređaja.- Mi od 2004. godine nismo mijenjali cijene, a samo zbog povećanja PDV i realne inflacije mogli smo to napraviti sada za 25 posto. Procijenili smo da je to preveliki udarac, a na ovaj način ćemo i popularizirati korištenje ENC-a. Također treba istaknuti da su i troškovi održavanja narasli, te smatram da je ovo poskupljenje realno - istaknuo je predsjednik HAC-a Dražen Guštin.Trenutno 20 posto vozila u sustavu HAC-a koristi ENC, dok je kod ARZ čak 34 posto vozila s ENC-om. Istaknuto je da uplaćen novac nema vremensko ograničenje, te da novi korisnik na uplaćenih 500 kuna dobiva još 158 kuna u ovoj akciji. Što se tiče korištenja ENC kod drugih poduzeća situacija se razvija na bolje.

- Bina Istra već je u sustavu ENC-a, dok na autocesti Zagreb Macelj još nema, ali će se promijeniti. Naš uvjet da sudjelujemo u izgradnji 3,7 kilometara koliko još nedostaje punog profila je da i oni uđu u sustav ENC-a i mislim da će se to uskoro dogoditi. Treba istaknuti da ovo povećanje neće osjetiti stalni korisnici, već samo povremeni. Također turisti koji dolaze u Hrvatsku mogu kupiti ENC i na taj način smanjiti si cestarinu - istaknuo je Hajdaš Dončić.Također je istaknuto da je planom restrukturiranja odlučeno da se izdvoje održavanje i naplata iz obje tvrtke u jednu novu koja će tako biti konkurentnija na tržištu. Do kraja godine najavljeno je otpuštanje 200-injak radnika u HAC-u, te 60-ak u ARZ. Istaknuto je da će dio otići u mirovinu, a dio će biti otpušten uz stimulativnu otpremninu nakon dogovora sa sindikatima.Zbog izgradnje IKEA-e do kraja 2013. godine bit će napravljeno novo čvorište na istočnom dijelu grada, te će se naplatne kućice pomaknuti iza Rugvice. Cijena kompletnog projekta je oko 220 milijuna kuna, a IKEA će sudjelovati sa 100 milijuna.

18. travanj 2024 19:39