Hrvatska
StoryEditor

Za gradnju lokalnih cesta osigurano 173 milijuna kuna

03. Studeni 2016.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za davanje potpora za ulaganja u gradnju nerazvrstanih lokalnih cesta, za što je namijenila 173 milijuna kuna. Kako je u četvrtak priopćeno iz te agencije, riječ je o provedbi podmjere 7.2. – provedba tipa operacije 7.2.2. "Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta" iz Programa ruralnog razvoja. Zahtjevi za potporu mogu se početi popunjavati i podnositi u AGRONET sustavu Agencije za plaćanja od 4. studenog do 23. prosinca ove godine.

Intenzitet javne potpore po projektu iznosi do 100 posto od ukupnih prihvatljivih troškova, a sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna RH. Pritom EU sudjeluje s 85 posto udjela, a Hrvatska s 15 posto udjela. Najviši iznos javne potpore po projektu iznosi milijun eura, u protuvrijednosti u kunama, navode iz Ministarstva, te dodaju da je za ovaj prvi natječaj namijenjeno 173 milijuna kuna. Korisnici te podmjere mogu biti sve jedinice lokalne samouprave, bez obzira na njihovu veličinu. Izgradnja nerazvrstane ceste može se provesti u naseljima s najviše 5.000 stanovnika, a mora biti u skladu sa strateškim razvojnim programom jedinice lokalne samouprave i prostornim planom.

- To je vrlo korisna mjera, koja će svakako pridonijeti ruralnom razvoju, jer se ne odnosi samo na uređenje kolničkog traka nerazvrstanih cesta koje vode do poljoprivrednih površina već i na izgradnju ostalih dijelova cestovne građevine kao što je nogostup, biciklistička staza te zelena površina, ali i javna rasvjeta i prometna signalizacija koja će sigurno doprinijeti i sigurnosti ruralnog stanovništva, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

23. travanj 2024 16:42