Hrvatska
StoryEditor

Za informativni program HRT-a dovoljno 50 zaposlenih, a ne 248 koliko ih je sada

23. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

U prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, u suradnji s GONG-om i Kućom ljudskih prava održano je predstavljanje kandidata za glavnog ravnatelja Hrvatske radio-televizije.

U borbu za višim standardima, kvalitetu i edukaciju na javnom servisu kreću Zlatan Avar, Zoran Kalinić, Marijo Kraljević, Goran Krmpotić, Domagoj Novokmet, Dušan Radić, Goran Radman te Saša Runjić. Životopisi svih kandidata su dostupni na internetskim stranicama Hrvatskog sabora.Na predstavljanju su se kandidati susreli s pitanjima koja su bila podijeljena na tri područja: javni i komercijalni sadržaj, transparentnost i neovisnost od vlasti te odgovori na krizu. Većina kandidata se složila kako je na HRT-u potrebno smanjiti količinu komercijalnog sadržaja te se usmjeriti na javni interes. Tako se mogao čuti prijedlog Avara kako omjer javnog i komercijalnog sadržaja treba biti 80 prema 20 posto.

Što se tiče transparentnosti i neovisnosti na predstavljanju se moglo čuti kako bi se u slučaju uplitanja politike u programski sadržaj odrekli položaja glavnog ravnatelja, kako postoje zakoni koji su regulirali taj dio te kako se postojećih zakona i kodeksa treba i pridržavati.

Najveći interes je nastao oko pitanja ljudstva HRT-a i rješavanja viškova, odnosno manjkova. Tako je Runjić izjavio kako je u informativnom programu televizije dovoljno 50 ljudi, a ne 248 koliko ih je sada zaposleno, ne računajući u tu brojku tehničko osoblje. No, većina kandidata se složila kako je neodgovorno razgovarati o konkretnim brojkama, ali i kako je dubinska reorganizacija i restrukturiranje na HRT-u prijeko potrebno.

19. travanj 2024 07:10