Hrvatska
StoryEditor

Za investitore se brinemo i kad završe investiciju

29. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Međimurski župan Matija Posavec najmlađi je župan, ali nedostatak političkog iskustva nadoknađuje velikim žarom i entuzijazmom za posao. Nakon što je četiri godine bio zamjenik, na prošlim lokalnim izborima osvojio je prvi mandat.

• Koliko ste zadovoljni s učinjenim u malo više od godinu dana otkako ste preuzeli Županiju?

- Budući da sam bio zamjenik župana, imao sam uvid u ono što me čeka pa mi nije trebalo predugo razdoblje prilagodbe, što je dobro jer smo odmah mogli početi odlučivati. Zbog svojih godina i karaktera nikad neću biti posve zadovoljan, uvijek se može bolje, brže, više i jače. Bez obzira na pomake koje smo napravili u posljednjih godinu dana, trebalo se napraviti još više.

• Posljednju godinu promijenilo se i stanje u Hrvatskoj. Ulazak u Europsku uniju sigurno je i vama je olakšao privlačenje ulaganja?

- Kad govorimo o gospodarstvu, ukidanje granica i carinskih zapreka sigurno nam je olakšalo poslovanje i još više potaknulo izvoz jer smo mi županija s 89 posto izvoza u zemlje Europske unije. To je samo točka na ‘i‘, ali ključne su i dalje relativno jeftina radna snaga te kvaliteta finalnog proizvoda. To je u Međimurju vidljivo, zbog čega investitori nastavljaju ulagati. U tome veliku ulogu ima i učinkovitost javne uprave. Tako posložen sustav omogućio nam je dobre poslovne rezultate. Već smo sedmu godinu unatoč recesiji u vanjskotrgovinskom suficitu i iz godine u godinu izvoz se povećava. S 4,2 posto sudjelujemo u hrvatskom izvozu, a uvozimo samo 1,9 posto od ukupnoga hrvatskog uvoza. Budući da činimo 2,3 posto stanovništva i površine Hrvatske, prema svim tim parametrima jako smo iznad prosjeka. Tako treba funkcionirati Hrvatska.

• Koje biste odluke istaknuli koje su omogućile da Međimurje toliko grabi naprijed?

- Počeli smo provoditi reforme i ulagačima je kod nas zanimljivo što u sedam do deset dana mogu dobiti sve potrebne dozvole. Po tome smo bolji i od prosjeka Europske unije. Ulagači to cijene, ostaju u Međimurju, a mi nastavljamo poslijeulagačku skrb, ‘investment care‘. Naime, kad se sagrade tvornica, proizvodna hala, ulagače se i dalje prati jer se brinemo da ulaganje ne bude završetak, nego početak poslovne priče u kojoj će se pogoni širiti i povećavati proizvodnja. Imamo razrađenu strategiju, pa svatko tko međimurskom gospodarstvu pruži priliku na kraju bude zadovoljan. Nadalje, jedini u Hrvatskoj izdajemo građevinske dozvole online i jedino ovdje funkcionira sustav e-dozvola. Imamo i projekt županije bez papira, što znači da, kad se sustav potpuno uvede, kad se predmet službeno preda, moći će se elektronički pratiti: u kojoj je fazi, kod koga je i što se s njim događa. Želimo politiku učiniti nekom vrstom mjerljive discipline. Imamo rokove i ciljeve te ih nastojimo poštovati. Naravno da se to odnosi na dio za koji smo mi odgovorni, a ne ono što je u rukama države.

• Ulaganja otvaraju nova radna mjesta. Kolika je nezaposlenost u vašoj županiji?

- Najvažnije nam je otvaranje novih radnih mjesta, na tome radimo svaki dan. Potkraj prosinca prošle godine imali smo rekordnih 8346 nezaposlenih, a danas ih je 6910. Malo je sezonskih radnika, no mnogo ih je zaposleno u tvornicama koje su pojačale proizvodnju, pri čemu prije svega mislim da metalurgiju. Otvaramo se prema drugim tržištima, bavimo se i gospodarskom diplomacijom, privlačimo investitore. Komuniciramo sa stranim veleposlanicima, pokazujemo što možemo ponuditi, a u suradnji s komorama sufinanciramo promidžbene aktivnosti. Mnogo ulažemo i u razvoj gospodarskih zona i imamo veliku potražnju za mjestima u njima. Za sada, što govore i brojke, svi zajedno radimo dobar posao.

• Ima li nešto što u prvih godinu dana niste uspjeli provesti?

- Nismo počeli nove kapitalne investicije, što me muči jer imamo projektnu dokumentaciju za više od tristo milijuna kuna investicija u obrazovanje i zdravstvo. U tome nismo mogli naći financijski model iz dvaju razloga: jer je državni proračun ukinuo kapitalne investicije ili ih se daje prema drugom ključu koji možda nije potpuno transparentan. Financiranje iz kohezijskih i strukturnih fondova Europske unije nije zaživjelo za sve naše potrebe, ali mi smo spremni jer projekti su pripremljeni, zato smo sada još pojačali aktivnosti na drugim područjima te čekamo da se sve riješi.

• Što planirate do kraja prvog mandata?

- Želim projekte koje smo si zacrtali kao što je gradnja dviju-triju sportskih dvorana, dogradnja nekoliko škola, gradnja doma zdravlja i spoja autoceste te obnova područja graničnog prijelaza. Želimo sagraditi županijsku cestu prema Štrigovi i Gornjem Međimurju jer su to strateški i gospodarski interes te sagradioti jednu od tri obilaznice. To su kapitalni ciljevi, ali želim da na temelju svojih rezultata budemo najtransparentnija i najučinkovitija hrvatska županija, primjer za cijelu Hrvatsku. Želimo biti perjanica i lokomotiva cijele države.

• Kako surađujete s drugim županima, razmjenjujete li iskustva?

- Surađuje i s drugim županima u sklopu Zajednice županija i sa stranim diplomatima koji ne dolaze u kurtoazne posjete. Posjećuju poduzetnike i svaki od njih dođe na sastanak s nama te se raspituje o standardima ključnima za daljnja ulaganja. Podupiru to što radimo i otvaraju nam vrata u svojim zemljama. Nedavno smo se predstavili u Francuskoj i dogovorili suradnju za promidžbu svojih vina i kontinentalnog turizma. Rezultat je to da međimursko gospodarstvo za francusku poštu proizvodi kabanice i odijela za njihove bolnice. Cilj nam je poticati tu suradnju. Nedavno sam primio više od petnaest delegacija iz diplomatskih krugova iz različitih zemalja, od Južne Koreje do susjedne Bosne i Hercegovine. Razgovarali smo o potencijalnim ulaganjima. Koliko se dobro radi, govori i podatak da je jedan projekt povezan s geotermalnom energijom dobio priznanje i četrnaest milijuna eura Europske komisije. To je jedini projekt iz ovog dijela Europe, što nije mala stvar. Naime, u takvoj suradnji grada, Županije i vlasnika dobili smo nagradu za inovativnost od Europske unije koju prati i znatna financijska potpora. Na kraju očekujemo ulaganje u taj projekt veće od trideset milijuna eura.

26. travanj 2024 07:57