Hrvatska
StoryEditor

Za koncesiju na 40 godina država može dobiti do 2,9 milijardi eura

25. Listopad 2013.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je na svojim internetskim stranicama dokument "Monetizacija javnog duga u vezi s društvima HAC i ARZ – Konačni nacrt izvješća za Fazu 1", u kojem Vladin savjetnik za monetizaciju duga Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) predlaže monetizaciju autocesta putem dodjela koncesije.

Dokument je objavljen nakon što je okončana prva faza monetizacije i u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske objavljena Obavijest o namjeri davanja koncesije za javne usluge radi davanja koncesije za upravljanje i održavanje hrvatskih autocesta.

Čini se da je pored toga objava motivirana i prigovorima građanskih udruga koje smatraju da Ministarstvo proces monetizacije vodi nedovoljno transparentno. No u Ministarstvu kažu da je dokument "deklasificiran" i objavljen čim je to postalo moguće, s obzirom na ugovorne obveze sa savjetnikom.

Vlada je početkom kolovoza prošle godine donijela odluku o izboru savjetnika za monetizaciju javnog duga HAC-a i ARZ-a. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture angažiralo je u ožujku ove godine savjetnika za monetizaciju. Početkom srpnja Vlada je prihvatila model monetizacije kroz dodjelu koncesije.

Vlada bi prema tom modelu koncesionirala 1.024 kilometra autocesta kojima upravljaju HAC i ARZ strateškom investitoru koji bi preuzeo naplatu cestarine, upravljanje i održavanje autocesta u razdoblju od 40 do 50 godina pri čemu bi razdoblje bilo određeno tijekom nadmetanja.

Investitor bi ostvario povrat ulaganja od zadržane cestarine i dodatnih prihoda te bi preuzeo sve nastale troškove poslovanja i održavanja u vezi s autocestama. Trenutna trošarina od 60 lipa po litri goriva koja se plaća HAC-u ostala bi na raspolaganju za druge svrhe i ne bi postala dijelom monetizacije.

Za 40-godišnju koncesiju investitor bi Vladi platio koncesijsku naknadu u procijenjenom iznosu od 2,4 - 2,9 milijardi eura, a ako bi razdoblje koncesije bilo produljeno na 50 godina taj iznos mogao bi biti između 2,6 i 3,3 milijarde eura.

Preliminarni razgovori s potencijalnim ponuđačima trebali bi biti završeni do kraja ove godine, nakon čega slijedi podnošenje neobvezujućih ponuda, pregovori te obvezujuće ponude, a zaključivanje financijske transakcije očekuje se u kasno proljeće i rano ljeto 2014. godine.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture upozoravaju da ne moraju sve preporuke savjetnika činiti Vladinu poziciju u pregovorima s ponuđačima.

Kao što je poznato, savjetnik, odnosno grupacija u kojoj su Erste Group Bank, Deloitte savjetodavne usluge, Wolf Theiss Rechtsanwälte - Podružnica Zagreb te društvo za upravljanje autocestama Asfing International, procjenjuje kako koncesijski pristup najbolje ispunjava Vladine ciljeve i ima podršku potencijalnih investitora.

Koncesija prema mišljenju Vladina savjetnika ispunjava tri glavna Vladina cilja - ostvarivanje prihoda od monetizacije, poboljšanje opće radne učinkovitosti autocesta te omogućavanje Vladi da dohodak od poreza na gorivo upotrijebi za druge infrastrukturne projekte.

Savjetnik ističe da bi raspisivanje nadmetanja u 2013. godini vjerojatno imalo pozitivan učinak budući da trenutno nema konkurentnih projekata slične vrijednosti na europskim ili globalnim infrastrukturnim tržištima. Ujedno se upozorava da bi takvo stanje moglo isteći sljedeće godine, kad bi se drugi projekti, koji su trenutno u pripremi, mogli pojaviti na tržištu i tako povećati konkurenciju.

07. svibanj 2024 10:57