Hrvatska
StoryEditor

Za konkurentnost malih i srednjih poduzeća dodijeljeno 250 milijuna kuna

01. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Potpisani su prvi ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća koji su vrijedni 250 milijuna kuna.

To su prva sredstva koja su korisnici dobili iz Strukturnih fondova Europske unije. Na poziv se javilo 130 tvrtki, a 28 projekata je dobilo sredstava.

Projekti imaju ukupnu vrijednost 641 milijun kuna, a potpore se kreću od 4,3 do 26 milijuna kuna. Svi projekti se trebaju završiti do 31. srpnja 2016 godine. Očekuje se da će se otvoriti oko 650 radnih mjesta.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je da je ovo prvi natječaj, a do kraja godine raspisat će još jedan vrijedan oko 150 milijuna eura.

- Ovo je dokaz da se može brzo napraviti natječaj i po svim pravilima u roku od pet mjeseci dodijeliti sredstva. Broj prijava pokazuje da imamo potencijal i projekte da apsorbiramo sredstava koja su nam na raspolaganju. Za poduzetnike će biti milijardu eura u sljedećih šest godina i to moramo uzeti – poručio je Maras.

Ministar europskih fondova i regionalnog razvoja Branko Grčić pohvalio je brzinu u kojoj su sredstva odobrena, ali je istaknuo da je to plod rada Vlade i njegovog ministarstva.

- Najavili smo na početku godine da ćemo do ljeta imati gotove natječaje i da ćemo dodijeliti prva sredstva. Ovo je 28 iznimno važnih projekata koje će imati utjecaj na cijelo gospodarstvo. Novac ide u pravom smjeru je ovaj dio podizanje konkurentnosti je najvažniji dio za ulaganje iz strukturnih fondova – rekao je Grčić.

Od 28 projekta njih 19 dolazi iz proizvodnje, a devet iz turizma. Dobitnici sredstava iznimno su zadovoljni, a neki od njih ističu da će projekti biti gotovo i prije roka. Posebno ih veseli što se sve završilo u jako kratkom roku.

- Moramo pohvaliti ministarstvo i Središnju agenciju za ugovaranje i financiranje što su se držali svih rokova, te su bili na usluzi u svim etapama pripreme projekata. Ovo je poruka i ostalima da iskoriste prilike što se nude jer ovdje se ne radi o namještenim natječajima, već se znaju točni kriteriji kojih se pridržavaju. Ovo je odlična prilika da unaprijedite svoje pogone uz povoljnije uvjete – rekao je Darko Crha iz Data linka.

04. svibanj 2024 14:27