Hrvatska
StoryEditor

Za nerealizirane projekte iz EU fondova plaćat će se kazna

29. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Ministar Linić na današnjoj je sjednici Vlade najavio i da će izmjene općeg poreznog zakona vjerojatno biti gotove do iduće sjednice Sabora čije se zasjedanje očekuje iza 10. travnja.

Iako medije najviše zanimaju popisi poreznih dužnika, daleko su važnije ostale odredbe koje govore npr. o tome da se nikakve isplate ne mogu davati onima koji su dužni, da ne mogu otvarati nove tvrtke oni koji su s nepodmirenim obvezama, itd., kazao je Linić. Vlada je odlučila da će u idućih mjesec dana zadržati cijenu plina za povlaštene kupce, odnosno za industriju ostaje 2,13 kuna za prostorni metar. Čačić je pritom najavio skori rast cijena energenata.

Bilo je riječi i o analizi dosadašnjeg povalačenje novca iz europskih fondova te je zaključeno kako je u razdoblju od 2007. do 2011. povučeno tek 42 posto ili 276 milijuna eura te da je dosad isplaćeno 138 milijuna eura ili svega 13 posto. Taj izvještaj trebao bi pomoći boljoj iskorištenosti fondova u budućnosti, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić. Priznao je i da Hrvatska ima problema u pripremi kvalitetnih programa.- Ako ne budemo bolji, onda ne radimo dobro svoj posao - komentirao je postotke povučenih novaca iz EU fondova premijer Milanović. A da se blagonaklono na slabo povlačenje novca ne gleda ni u sjedištima EBRD-a, Razvojne banke Vijeća Europe i inih međunarodnih institucija govori najava kako će se nerealizacija projekata kažnjavati sa 10 tisuća eura i 0,1 posto vrijednosti neostvarenog projekta.

Na početku sjednice Vlade, što se održava u tjednu kada se puni sto dana njihova mandata, premijera i ministre na Markovom je trgu dočekalo desetak prosvjednika s transparentom na kojemu je pisalo – ‘Sto dana – država je i dalje banana‘. Premijer Zoran Milanović smatra kako je premalo vremena prošlo da bi se izvlačili bilo kakvi veliki zaključci.- Idemo raditi, ali ono što je važnije idemo donositi odluke. Kad u kratkom vremenu donosite odluke od kojih neke nisu popularne i nekim ljudima naprosto trenutno ne čine dobro, a vjerujete da dugoročno i srednjoročno čine, onda vodite takvu politiku. Alternativa je nedonošenje odluka i bježanje od problema. A takvi nismo - kazao je premijer u povodu sto dana Vlade.

24. travanj 2024 02:59