Hrvatska
StoryEditor

Za nove autobuse Rijeka daje preko 8 milijuna kuna

21. Studeni 2012.

Ugovor za nabavku novih autobusa, vrijedan više od osam milijuna kuna, potpisali su danas čelni ljudi riječkog komunalnog društva Autotrolej i zagrebačke tvrtke Autobus koja je na natječaj dala najpovoljniju ponudu.

Ugovorom se uređuje nabavka 10 minibus vozila, svaki kapaciteta 34 putnika, i jednog solo autobusa, kapaciteta 90 putnika, marke Irisbus Iveco, koji će kao pogonsko gorivo koristiti stlačeni prirodni plin. Prvi od njih počet će prometovati u siječnju 2013.

Nova vozila financiraju se zajmom Erste banke u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, tj. u sklopu HBOR-ova programa kreditiranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Zajam za nabavku novih vozila iznosi ukupno 25 milijuna kuna, a iz tog zajma, na temelju ugovora iz srpnja ove godine, već je financirana kupnja 10 solo autobusa, koji kao pogonsko gorivo također koriste stlačeni prirodni plin.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je da je Autotrolej još 2009., u suradnji s Energom, tvrtkom za proizvodnju, distribuciju i opskrbu toplinskom energijom i plinom, izradio studiju o uvođenju i korištenju stlačenog prirodnog plina u javnom gradskom prijevozu, koja je ukazala da je kupnja novih autobusa isplativa i ekološki opravdana. Osim toga, Energo gradi plinsku stanicu, na kojoj će se puniti spremnici autobusa.

Obersnel je dodao da će tvrtka Autobus (ovlašteni zastupnik autobusa Irisbus Iveco u Hrvatskoj) donirati Autotroleju jedno vozilo za prijevoz osoba s posebnim potrebama, tj osobama koje koriste invalids

19. travanj 2024 10:47