Hrvatska
StoryEditor

Za objekt udaljen 100 metara od mora 22 tisuće kuna

23. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Početkom kolovoza na snagu je stupio zakon koji je trebao dovesti do legalizacije bespravne gradnje u Hrvatskoj, a Vlada je s današnje sjednice, prve nakon ljetne stanke, donijela i uredbu kojom se pojednostavljuje izračun za plaćanje te naknade.

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak kazao je kako se uredbom želi pomoći socijalno najosjetljivijima. A što se tiče lokacije ministar je kazao: Važno nam je tko je u građevinskom, tko u izvan građevinskom zemljištu kao i oni koji su 100 metara od mora. Vrdoljak je rekao kako oni uz more imaju koeficijent veći za sedam puta. Kao primjere visina naknada Vrdoljak je spomenuo npr. pomoćnu zgradu u funkciji glavne zgrade do 50 kvadrata za koju bi se trebalo platiti 500 kuna, bez naknade bez vodnog i komunalnog doprinosa. Za obiteljske kuće 10x10 metara veličine plaćalo bi se 3.200 kuna, a ako je 100 metara od mora naknada bi bila 22 tisuće kuna.

I ministar graditeljstva i premijer Milanović naglasili su kako nije motiv ni zakona ni uredbe tek punjenje državne blagajne, nego legalizacija izgrađenih objekata, a građanima se nastojalo izaći u susret i davanjem roka od pet godina za otplatu.- Hrvatska je mala zemlja, rijetko naseljena, ona je zapravo neizgrađena i još možemo napraviti veličanstvene stvari bez štete. Priča o betonizaciji je zvono i mi to nećemo učiniti. Nakon ovoga više nema opravdanja za bespravnu gradnju i kršenje propisa - kazao je Milanović. Prvi potpredsjednik Radimir Čačić naglasio je da bi bilo dobro da Ministarstvo graditeljstva redovito ponosi izvještaj o provedbi zakona i uredbe.

25. travanj 2024 03:38