Hrvatska
StoryEditor

Za posao plaćen 17.000 kuna javilo se 199 osoba

19. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

U saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove do 13. rujna stigle su prijave čak 199 osoba koje žele posao u peteročlanom Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, piše Vecernji.hr

Plaća u Povjerenstvu otprilike je 17.000 kuna, a članovima je posao provjera jesu li državni dužnosnici u sukobu interesa. Samo su, kako kaže predsjednik Odbora Šime Lučin, tri prijave stigle izvan roka, pa ih je 196 pravovaljanih. Kako piše Vecernji.hr za člana Povjerenstva prijavilo se 166 kandidata, a za predsjednika (uvjet je da je pravnik s položenim pravosudnim ispitom) njih čak trideset.

Lučin kaže da pedesetak prijava ne ispunjava uvjete natječaja ili nisu potpune, no još ne želi iznijeti imena onih koji će sudjelovati u utrci za, kako se pokazalo, trenutačno najpoželjniju državnu službu, jer nije dovršena provjera svih prijava. U srijedu će na sjednici Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, kaže njegov predsjednik, biti objavljena konačna lista kandidata te određen redoslijed kojim će biti obavljeni razgovori. Ujedno će kandidati biti pozvani na potpisivanje suglasnosti za sigurnosne provjere.

Uvjeti za rad u Povjerenstvu su sveučilišna diploma, najmanje osam godina rada u struci i istaknuti radni rezultati, neosuđivanost i da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak za djela koja se gone po službenoj dužnosti. Kandidat ne smije biti ni član političke stranke u posljednjih pet godina. Predsjednik Povjerenstva k tome mora biti i pravnik s položenim pravosudnim ispitom.

Iako su imena zainteresiranih još tajna, doznajemo da među kandidatima dominiraju novinari. Tako se prijavio Dragan Miljuš s portala Index, Vlado Rajić, novinar ugašenog Vjesnika, Marinko Jurasić, novinar ugašenog Foruma, Verica Tomić koja je radila u osječkom dopisništvu Jutarnjeg lista, Suzana Varošanec, novinarka Poslovnog dnevnika, Ana Raić Knežević iz Novog lista, a ima još novinarskih imena iz lokalnih medija. Za taj posao zainteresiran je i zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Ivica Ovčar, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa u mandatu prošle Vlade Tatijana Vučetić.

19. travanj 2024 06:50