Hrvatska
StoryEditor

Za potpore u turizmu više od 14 milijuna kuna

02. Kolovoz 2013.

Hrvatska turistička zajednice (HTZ) i ove godine temeljem provedenih javnih poziva financira proizvode i inicijative te programe turističkih zajednica na turistički nerazvijenim područjima s 3,5 milijuna kuna, odnosno gotovo 7,5 milijuna kuna te brojne manifestacije diljem Hrvatske s 3,25 milijuna kuna s ciljem poboljšanja turističkih rezultata i razvoja turističke ponude.

Za potpore turističkim inicijativama i proizvodima na turistički nerazvijenim područjima HTZ je ove godine izdvojio 3,5 milijuna kuna, što je jednako kao lani, a te je potpore dobilo 50 programa, doznaje se iz Glavnog ureda HTZ-a.

Ove je godine za te potpore kandidirano 296 programa ili 49,5 posto manje nego prošle godine, što iz HTZ-a objašnjavaju činjenicom da ove godine za te potpore svoje programe nisu mogle kandidirati udruge.

Napominju da su te potpore ove godine odobrene za 72 programa, od čega je za 50 potpore financirao HTZ, a za ostale programe Ministarstvo turizma.

Među 50 programa za koje je potpore financirao HTZ najveći mogući iznos potpore po programu od 150 tisuća kuna ove je godine dobilo osam programa - Terme Jezerčica za preuređenje svog hotela, Hotel Kutina za poboljšanje kvalitete smještaja, tvrtka MCR iz Ogulina za uređenje dodatnih sadržaja u hotelu Frankopan, OPG Katarina Srakovčić Korač za autokamp, općina Lokva za uređenje šetnice oko jezera, našička tvrtka Slavonka za modernizaciju hotela Park, grad Pazin za uređenje hostela te Istarska županija za program Istra Trekking&Walking.

Potpore veće od 100 tisuća kuna dobili su primjerice i tvrtka Đuro Đaković Stan za program Eko-etno sport Savus (140 tisuća kuna), dvorac Aljmaš za ulaganje u hotel baštine (110 tisuća kuna), obrt Crnković za uređenje hotela Amalia i drugi.

Među ostalim dobitnicima potpora (manje od 100 tisuća kuna) su i Zagreb-kamp za autokamp u Rakitju, etno farma Mirnovec, Višnjica za sportski kamp, Beli Manastir za uređenje izletišta, Obrovac za uređenje gradskog kupališta, Kumrovec za uređenje prilaznih putova te drugi.

Za potpore programima turističkih zajednica na turistički nerazvijenim područjima ove su godine bila dva natječaja na koja su turističke zajednice kandidirale 650 programa, što je gotovo 50 posto manje nego prošle godine, potpore su odobrene za 345 programa ili 17,3 posto više nego lani, a ukupni iznos tih potpora od 7,49 milijuna kuna je za 42 posto veći od prošle godine.

Potpore od 3,25 milijuna kuna HTZ je ove godine odobrio i za više od 120 manifestacija u svim hrvatskim županijama, od čega je najviše tih potpora, u ukupnom iznosu od 700 tisuća kuna, odobreno za 16 manifestacija u Istarskoj županiji.

Slijede Primorsko-goranska županija za čijih je 16 manifestacija odobreno 425 tisuća kuna, te Splitsko-dalmatinska županija čijih je 15 manifestacija dobilo 400 tisuća kuna.

19. travanj 2024 12:02