23. lipanj 2016.

Za refinanciranje obveznica Hrvatskoj treba 27, a dogodine 30 milijardi kuna

Hrvatska će se u srpnju zadužiti na domaćem tržištu budući da mora refinancirati obveznicu koja dospijeva na naplatu u drugoj polovini idućeg mjeseca, kazao je u četvrtak za Reuters neimenovani izvor u hrvatskoj vladi.

- Moramo tek definirati detalje, ali bit će to obveznica denominirana u kunama. Više detalja znat ćemo početkom srpnja, kazao je izvor.

Na dan 22. srpnja dospijeva na naplatu obveznica u iznosu 3,5 milijardi kuna.

Hrvatska povremeno izdaje i obveznice u eurima, ali je prošlog mjeseca zbog povišene premije rizika u uvjetima političke nestabilnosti koja je rezultirala padom vlade odgođeno izdanje eurske obveznice na međunarodnim tržištima u iznosu oko milijardu eura.

Ulagači odbili euroobveznice – Iako loša vijest, ovo je prava reformska prilika

U kolovozu Hrvatska mora refinancirati 18-mjesečne trezorske zapise ukupne vrijednosti 1,25 milijardi eura.

- Ta će operacija biti odvojena i neće imati veze sa srpanjskom obveznicom, tvrdi izvor u vladi.

Ako se izuzmu trezorski zapisi, Hrvatskoj ove godine treba otprilike 27 milijardi kuna samo za refinanciranje obveznica koje dospijevaju na naplatu i za pokrivanje proračunskog manjka, navodi Reuters.

Iduća godina bit će financijski jako zahtjevna jer će Hrvatskoj za refinanciranje obveznica i za plaćanje kamata trebati gotovo 30 milijardi kuna.

Pritom je u prvoj polovini rujna čekaju prijevremeni parlamentarni izbori. Ako nova vlada ne izloži uvjerljiv plan reformi, potreban radi odlučne fiskalne konsolidacije, te smanjenja visokog javnog duga, poboljšanja investicijskog okruženja i poticanja gospodarskog rasta, Hrvatska će se vjerojatno suočiti s ozbiljnim teškoćama u financiranju financijskih obveza po povoljnoj cijeni, napominje Reuters.