Hrvatska
StoryEditor

Za TE Plomin C zainteresirano desetak strateških partnera

09. Kolovoz 2012.

U postupku odabira strateškog partnera za projekt izgradnje termoelektrane Plomin C do sada se javilo tridesetak zainteresiranih, među kojima i desetak ozbiljnih i respektabilnih partnera, izvijestio je danas predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević nakon sastanka s predstavnicima Istarske županije, koordinacije gradonačelnika Labina te načelnika općina Labinštine.

HEP je 24. srpnja objavio poziv za iskazivanje interesa u projektiranju, inženjeringu, financiranju, izgradnji, upravljanju i održavanju buduće elektrane na ugljen, snage 500 megavata, a natječaj je otvoren do 14. rujna. Od potencijalnih partnera traži se da poštuju najbolja svjetska iskustva i najbolje svjetske tehnologije u smislu zaštite okoliša, kazao je Koračević na konferenciji za novinare dodavši kako se odabir strateškog partnera za Plomin C očekuje do kraja prvog tromjesečja 2013. godine.

"Plomin C je naša najveća investicija nakon pedeset godina, vrijedna 800 milijuna eura. Ona je ujedno i prva u nizu investicija u elektroenergetske objekte koje HEP planira pokrenuti u idućem razdoblju, vrijednosti oko dvije milijarde eura", naglasio je Koračević.

Dodao je kako će HEP izgradnjom ove termoelektrane dati svoj doprinos razvoju ovog kraja, a s ovom investicijom potrebe Hrvatske za uvozom struje smanjiti će se na osam posto. Po njegovim riječima s novom termoelektranom emisije štetnih tvari u zrak smanjit će se na najmanju moguću mjeru korištenjem visokokvalitetnog niskosumpornog ugljena i ugradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova.

Time će zrak u okolici TE Plomin i dalje biti prve, najbolje kategorije, jer će TE Plomin 2 i TE Plomin C zajedno emitirati još manje onečišćujućih tvari i to za 54 posto manje sumpora, 25 posto manje dušika te 13 posto manje čestica, ustvrdio je Koračević dodavši kako će se proširiti i mreža mjernih postaja uz obvezu praćenja značajno većeg broja parametara kakvoće zraka.

"HEP je dio ove lokalne zajednice i želi dati svoj doprinos razvoju i poboljšanju kvalitete života ljudi. To nam je ljudska, politička i poslovna obveza, dok nedostatak komunikacije, koji je izostao do sada, otvara prostor politikanstvu i neutemeljenim izjavama", zaključio je predsjednik uprave HEP-a.

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika novinarima je kazao kako se ne slaže s ugljenom kao energentom za Plomin C. Međutim, dodao je kako, prihvaćajući trenutak u kojem je Hrvatska i potrebe za novim investicijama, uvažavajući sve što je studija utjecaja na okoliš predvidjela te vjerujući u dobre namjere HEP-a, vjeruje da će se naći zajednički jezik za realizaciju ovog projekta.

Demetlika je ujedno najavio kako će jedinice lokalne samouprave na Labinštini "zatražiti izmjenu zakon o visini raspodjele naknade od korištenja prostora" te potporu Vlade uz pomoć HEP-a za realizaciju prioritetnih projekata u Istri, što su čelnici HEP-a i prihvatili kao obvezu.

Blok C TE Plomin bit će približne snage 500 megavata i najveći elektroenergetski objekt ikad izgrađen u Hrvatskoj, s planiranom proizvodnjom od 3,6 milijardi kilovatsati električne energije godišnje. Vrijednost investicijskog ulaganja iznosi približno 5,8 milijarda kuna, a proizvodnjom te elektrane, koja bi pokrivala 17,5 posto godišnje hrvatske potrošnje, očekuje se smanjenje potrebe za uvozom električne energije dva i pol puta.

20. travanj 2024 17:46