Hrvatska
StoryEditor

‘Za vraćanje dugova nećemo dizati poreze‘

14. Listopad 2013.
Piše:
liderhrt

Ministar financija Slavko Linić završio je posjet Washingtonu gdje je sudjelovao na redovitom godišnjem zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ministar Linić u razgovoru za HTV rekao je da su Svjetska banka i MMF Vladine strukturne reforme ocijenili dobrima pa je Svjetska banka za Hrvatsku pripremila zajam od 150 milijuna eura koji će biti plasiran iduće godine.

Također, dodao je i da bi Hrvatska, u slučaju osiguravanja sredstava u Americi za iduću poslovnu godinu mogla očekivati kamatu ili malo manju ili malo višu od 6%. No, to neće biti dovoljno za krpanje proračunskih rupa. Privatizacija Croatia osiguranja, Hrvatske poštanske banke i monetizacija autocesta su realnost, jer naš se javni dug popeo na 190 milijardi kuna, rekao je Linić.

- Za vraćanje naših dugova nećemo dizati poreze. Ali dugove moramo vraćati, jer ako vraćamo dugove, bit će i manje kamate. I odgovor je - dugove ćemo vraćati privatizacijom trgovačkih društava i prodajom određenih nekretnina- kazao je.

Potvrdio je i da je prihvatio mišljenje koalicijskog partnera HNS-a te se odustalo od uvođenja poreza na prvu nekretninu. Nećemo smanjiti porez na promet nekretnina s 5 na 4%, ostat ćemo na 5, što znači isti efekt da možemo nastaviti osiguravati sredstva za prvu nekretninu, rekao je.

Usprkos MMF-ovoj prognozi ekonomskog rasta od 1 i pol posto u sljedećoj godini, Vladu čekaju još veći financijski zalogaji - restrukturiranje željeznica te saniranje zdravstvenih ustanova, zaključio je Linić.

01. svibanj 2024 04:34