Hrvatska
StoryEditor

Zaba povećala kamatu na kredite rizičnim klijentima

30. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Zagrebačka banka nekolicini je svojih klijenata, priopćavaju iz Udruge franak, dostavila obavijesti o povećanju kamatnih stopa u kojoj banka ‘zahvaljuje‘ na dosadašnjoj uspješnoj suradnji te obaviještava kako će se temeljem statusa klijenta promijeniti kamatna stopa.

Kako nije riječ o kolektivnom povećanju, slijedom konkretnih primjera i slučajeva, utvrđeno je kako je povećanje kamatne stope zahvatilo korisnike kredita koji su imali smanjenje primanja, djelomično ili potpuno, uslijed gubitka posla ili prestanka primanja plaće na tekući račun u banci. 

‘Promjena statusa‘ konkretno je za klijenta Zagrebačke banke značila povećanje kamatne stope sa 5,25 na 6,05 posto godišnje. Ako uzmemo primjer kredita od 100.000 švicarskih franaka na 20 godina gdje je rata po staroj kamatnoj stopi iznosila oko 673 CHF, nova rata iznosi 719 CHF, što je povećanje rate od skoro sedam posto.

U Udruzi franak tvrde kako se radi o svojevrsnom kažnjavanju budući da banka smatra da je korisnik prenio svoj tekući račun u drugu banku. Banka tada smatra da je korisnik izgubio status „klijenta banke“.

Udruga Franak smatra da je banka svoj rizik naplate kredita u potpunosti zaštitila hipotekom na nekretninu i policom životnog osiguranja koju su mnogi korisnici kredita morali vinkulirati na ime banke. Smatraju da je bilo kakvo povećanje kamatne stope uzrokovano nekim od navedenih razloga ‘apsolutno neosnovano i neprihvatljivo‘ te pozivaju  vladajuće da konačno stanu u zaštitu građana Republike Hrvatske i spriječe svako daljnje povećanje kamatnih stopa.

19. travanj 2024 13:53