Hrvatska
StoryEditor

Zabini pozitivni pokazatelji u kreditiranju u 2015. ukazuju na optimizam

22. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Nakon nekoliko godina stagnacije te slabije potražnje za kreditima, Zagrebačka banka bilježi značajniji rast pojedinih vrsta novoodobrenih kredita.

Veća potražnja posljedica je novog blagog buđenja optimizma i povjerenja uslijed naznaka da se hrvatsko gospodarstvo nakon šest uzastopnih godina kontrakcije konačno nalazi u fazi oporavka.

Kod malih i srednjih poduzetnika u razdoblju od 1.11.2014. do 1.11.2015. odobreno je 37% više novih kredita za financiranje obnovljivih izvora energije i 14% više novih turističkih kredita nego u istom razdoblju prošle godine. Isto tako, odobreno je 22% više novih kredita za energetsku učinkovitost, 19% više kredita u kojima dio kamate subvencioniraju Ministarstva i/ili jedinice lokalne uprave, kao i 20% više ostalih investicijskih kredita. Ako se promatraju samo mali poduzetnici, zanimljivo je primijetiti da je odobreno 157% više novih kredita za financiranje projekata iz EU fondova.

Kod građana u istom razdoblju od 1.11.2014. do 1.11.2015. najveći je porast ostvaren kod stambenih kredita - 25% posto, studentskih kredita – 21% i auto kredita – 27%. Pozitivan efekt ima i pad troškova izvora financiranja na domaćem tržištu koji je prouzročio i pad iznosa mjesečnih rata kredita i u novoj ponudi i u postojećem portfelju što snižava mjesečne troškove zaduženja građana i omogućava im veću potrošnju.

Prema prognozama analitičara Zagrebačke banke, hrvatski BDP u 2015. trebao bi zabilježiti umjereni rast od 1,3%, a rast u narednim godinama bit će uvjetovan fiskalnom prilagodbom i provedbom reformi. Kako bi i dalje podržala pozitivan sentiment, Zagrebačka banka pokreće brojne inicijative u segmentu poslovanja s građanima i poduzećima kao što su povoljnije kamatne stope na stambene kredite, potpora u korištenju EU fondova i financiranje sustava dobavljača, s ciljem da bude još bolji partner zajednici.

Budući da su građani u većoj mjeri iskazali interes za zaštitom od budućih nepredviđenih okolnosti, Zaba je još u srpnju ove godine, prva na tržištu u svoju ponudu uvela kombinacije fiksne i promjenjive kamatne stope za nove stambene kredite i u eurima i kunama. S obzirom na uspjeh te inicijative, od 19. prosinca u novoj ponudi, prilagođenoj i za nove kredite i za refinanciranje postojećih stambenih kredita, nude se sljedeći uvjeti, bez vremenskog ograničenja:

1. Stambeni krediti uz EUR – 4,75% fiksna u prvih 5 godina otplate + 5,10% promjenjiva nakon 5 godina (paramentar NRS1)2. Stambeni krediti u kunama – 5,25% promjeniva tijekom cijelog razdoblja otplate (paramentar NRS1)3. Stambeni krediti u kunama – 5,15% fiksna u prvih 5 godina otplate + 5,25% promjenjiva nakon 5 godina (parametar NRS1)

U slučaju refinanciranja postojećeg stambenog kredita bilo koje druge banke, banka ne naplaćuje obradu kreditnog zahtjeva te kod agencije ZANE Nekretnine financira procjenu vrijednosti nekretnine koja je instrument osiguranja za kredit.

- S obzirom na projekcije nastavka ekonomskog oporavka potaknutog povećanjem osobne potrošnje i boljom stopom zaposlenosti u Hrvatskoj, očekujemo da će se u Zagrebačkoj banci odobravanje novih kredita građanima nastaviti ubrzanim tempom u 2016. godini, posebno nakon završetka procesa konverzije kredita vezanih uz švicarski franak, mišljenja je članica Uprave Zagrebačke banke Dijana Hrastović.

26. travanj 2024 15:33