22. prosinac 2015.

Zabini pozitivni pokazatelji u kreditiranju u 2015. ukazuju na optimizam

lider.media
lider.media

Nakon nekoliko godina stagnacije te slabije potražnje za kreditima, Zagrebačka banka bilježi značajniji rast pojedinih vrsta novoodobrenih kredita.

Veća potražnja posljedica je novog blagog buđenja optimizma i povjerenja uslijed naznaka da se hrvatsko gospodarstvo nakon šest uzastopnih godina kontrakcije konačno nalazi u fazi oporavka.

Kod malih i srednjih poduzetnika u razdoblju od 1.11.2014. do 1.11.2015. odobreno je 37% više novih kredita za financiranje obnovljivih izvora energije i 14% više novih turističkih kredita nego u istom razdoblju prošle godine. Isto tako, odobreno je 22% više novih kredita za energetsku učinkovitost, 19% više kredita u kojima dio kamate subvencioniraju Ministarstva i/ili jedinice lokalne uprave, kao i 20% više ostalih investicijskih kredita. Ako se promatraju samo mali poduzetnici, zanimljivo je primijetiti da je odobreno 157% više novih kredita za financiranje projekata iz EU fondova.

Kod građana u istom razdoblju od 1.11.2014. do 1.11.2015. najveći je porast ostvaren kod stambenih kredita - 25% posto, studentskih kredita – 21% i auto kredita – 27%. Pozitivan efekt ima i pad troškova izvora financiranja na domaćem tržištu koji je prouzročio i pad iznosa mjesečnih rata kredita i u novoj ponudi i u postojećem portfelju što snižava mjesečne troškove zaduženja građana i omogućava im veću potrošnju.

Prema prognozama analitičara Zagrebačke banke, hrvatski BDP u 2015. trebao bi zabilježiti umjereni rast od 1,3%, a rast u narednim godinama bit će uvjetovan fiskalnom prilagodbom i provedbom reformi. Kako bi i dalje podržala pozitivan sentiment, Zagrebačka banka pokreće brojne inicijative u segmentu poslovanja s građanima i poduzećima kao što su povoljnije kamatne stope na stambene kredite, potpora u korištenju EU fondova i financiranje sustava dobavljača, s ciljem da bude još bolji partner zajednici.

Budući da su građani u većoj mjeri iskazali interes za zaštitom od budućih nepredviđenih okolnosti, Zaba je još u srpnju ove godine, prva na tržištu u svoju ponudu uvela kombinacije fiksne i promjenjive kamatne stope za nove stambene kredite i u eurima i kunama. S obzirom na uspjeh te inicijative, od 19. prosinca u novoj ponudi, prilagođenoj i za nove kredite i za refinanciranje postojećih stambenih kredita, nude se sljedeći uvjeti, bez vremenskog ograničenja:

1. Stambeni krediti uz EUR – 4,75% fiksna u prvih 5 godina otplate + 5,10% promjenjiva nakon 5 godina (paramentar NRS1)2. Stambeni krediti u kunama – 5,25% promjeniva tijekom cijelog razdoblja otplate (paramentar NRS1)3. Stambeni krediti u kunama – 5,15% fiksna u prvih 5 godina otplate + 5,25% promjenjiva nakon 5 godina (parametar NRS1)

U slučaju refinanciranja postojećeg stambenog kredita bilo koje druge banke, banka ne naplaćuje obradu kreditnog zahtjeva te kod agencije ZANE Nekretnine financira procjenu vrijednosti nekretnine koja je instrument osiguranja za kredit.

- S obzirom na projekcije nastavka ekonomskog oporavka potaknutog povećanjem osobne potrošnje i boljom stopom zaposlenosti u Hrvatskoj, očekujemo da će se u Zagrebačkoj banci odobravanje novih kredita građanima nastaviti ubrzanim tempom u 2016. godini, posebno nakon završetka procesa konverzije kredita vezanih uz švicarski franak, mišljenja je članica Uprave Zagrebačke banke Dijana Hrastović.